Солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск

...
Солисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск
Коментари Харесай

Танцуват Лебедово езеро“ в памет на Мартин Чикалов

 Солисти на Държавния спектакъл за опера и балет в Красноярск и Държавна опера Варна ще танцуват " Лебедово езеро “ на 13 ноември 2019 година в памет на Мартин Чикалов. Преди една година, на 10 септември 2018 година балетистът от Варненската опера бе прегазен на пешеходна пътека от пийнал водач и този случай провокира възмущението на цяла България. На идното през ноември т.г. дело във Върховен касационен съд ще се пледира за оптималната присъда от 15 години затвор за виновника Петър Здравков, наказан преди този момент от Варненския апелативен съд на 10 години отнемане от независимост.

Балет в четири дейности от Пьотр Илич Чайковски. Хореография Мариус Петипа, Лев Иванов. Редакция Сергей Бобров. Костюми и сценография Ася Стоименова. В основните функции: Одета//Одилия - Анастасия Белоногова – солистка на Държавния спектакъл за опера и балет в Красноярск, Русия; Принц Зигфрид - Франциско Руиз – Испания, солист на Държавна опера Варна и Ротбарт - Павел Кирчев, солист на Държавна опера Варна.

Бляскавата история на най-обичания балетен театър в света стартира през 1895 година на сцената на Мариински спектакъл, Санкт Петербург. Новаторската хореографска редакция на Лев Иванов засяга освен придвижванията на същинските птици, само че показва и мощни усеща като обич, боязън, болежка и тревога, с което спектакълът доближава нова психическа дълбочина. Мариус Петипа слага валса, мазурката и останалите танци за сцената в двореца. Сергей Бобров, основен живописен началник на Държавния спектакъл за опера и балет в Красноярск и на варненската балетна натрупа, внася в своята редакция нови детайли, които кореспондират със съвремените трендове в класическия танц. В неговата версия за пръв път на сцената излизат ято черни лебеди и този спомагателен контрапункт откроява още по-ясно трагичния конфликт сред положителното и злото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР