Солинария - фестивалът на младите, се завръща на сцените в

...
Солинария - фестивалът на младите, се завръща на сцените в
Коментари Харесай

Солинария се завръща на сцените в Созопол

" Солинария " - фестивалът на младите, се завръща на сцените в Созопол с поредност от концерти на най-горещите млади имена на българската класическа и джаз сцена. Форумът открива музикалните си вечери на 11 юли с концерт на проф. Лилия Бояджиева (пиано) и Ангелина Абаджиева (цигулка). Изтъкнатите музикантки са и менторите на майсторските класове по пиано и цигулка, които ще се проведат от 11 до 20 юли и ще завършат с концерт в зала " Арт Сол ", на който учениците ще показват своя прогрес, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите.
Единственият българин, печелил влиятелния конкурс " Феручо Бузони " - Емануил Иванов, ще дебютира на " Солинария " на 21 юли. На откритата сцена на фестивала той ще показа виртуозна стратегия с произведения на Лудвиг ван Бетовен, Александър Скрябин, Алексис Вайсенберг, Феручо Бузони и Ференц Лист. Младият български пианист се утвърди на интернационалната сцена, откакто завоюва поредност от огромни интернационалните състезания - " Алесандро Казагранде ", " Скрябин-Рахманинов ", " Павел Серебряков ", " Лист-Барток ", " Млади виртуози ", " Дину Липати " и други
" Солинария " посреща на 22 юли на своята сцена Underground Cello Quartet. Атанас Кръстев, Виктор Трайков, Теодора Атанасова и Момчил Пандев основават първия български виолончелов квартет с упоритостта да разчупят клишетата, без да вършат взаимни отстъпки с качеството. " В нашия репертоар бягаме от резултата и комерсиалността, задачата ни е да представим инструментални качества и изключително - добър усет ", споделя лидерът им Атанас Кръстев. За публиката в Созопол Underground Cello Quartet ще показа творби на Волфганг Амадеус Моцарт, Вилхелм Фитценхаген, Джoакино Росини, Георг Голтерман, Давид Попер, Исак Албенис и Астор Пиацола.
Вили Стоянов и музикантите от неговия бенд ще отдадат респект на именития композитор и дядо на Вили - Йосиф Цанков. Инструменталните пиеси за биг бенд и соло тромбон по музика на Йосиф Цанков ще звучат на откритата сцена на " Солинария " на 23 юли. Програмата включва " Приказка ", " Когато луната изплува ", " Под жълтите листа на остарялата липа " в специфични аранжименти в стилистиката на желаната от по-младото потомство " боса-нова ".
Фестивалът " Солинария " е основан през 2021 година в Созопол. Неговата съществена цел е да поддържа младите музиканти в пътя им на израстване. В рамките на форума се организират майсторски класове по цигулка и пиано. През 2022 година се състоя и първият конкурс за пианисти, който провокира огромен интерес измежду млади дарования от целия свят. Артистичен шеф на фестивала е пианистката Гергана Несторова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР