Солена глоба грози 30 от участниците в местните избори, които

...
Солена глоба грози 30 от участниците в местните избори, които
Коментари Харесай

30 участници в местните избори без отчет пред Сметната палата, грози ги солена глоба

Солена санкция грози 30 от участниците в локалните избори, които се организираха на 27 октомври 2019 година Само 598 от претендентите за общински съветници и кметове в локалния избор са подали доклад пред Сметната палата за приходите, разноските и поетите задължения за заплащане за извършената предизборна акция, както е планувано в Изборния кодекс. 

За първи път на този избор имаше опция за дарения от юридически лица и еднолични търговци. ГЕРБ и Движение за права и свободи не са заявили никакви донори - нито физически лица, нито юридически.

Най-скъпите са били акциите на ГЕРБ - над 2 млн. лв. и на Българска социалистическа партия – над 1,2 млн. лв..

Движение за права и свободи са вложили над 890 000 лв. за присъединяване си в локалния избор. От опцията да получават дарения от юридически лица са се възползвали " Воля " и НФСБ.

Татяна Дончева е употребила финансиране отчасти и през адвокатското си сдружение. Кампанията на Мая Манолова е коствала 229 000 лева, а на Борис Бонев - 24 000 лв.. 

Всички 57 политически партии и 7 обединения от партии, които участваха в изборите, подадоха своите доклади. По дефинитивни данни в изборите са взели участие 283 локални обединения. От тях 278 са подали докладите си, а 5 - не са показали доклади. От 281 инициативни комитета, участници в изборите, доклади са подали 256, а 25 инициативни комитета не са показали докладите за приходите и разноските по акцията, оповестяват от Сметната палата.

Съгласно Изборния кодекс, при непредставяне на доклад, на лицето, което съставлява партията или инициативния комитет, или лицата, които съставляват обединението, се постанова санкция от 2000 до 10 000 лева

В сходство с условията на Изборния кодекс Сметната палата разгласява и предоставената информация от доставчиците на медийни услуги, социологически и рекламни организации и организации за връзки с обществеността, дали услуги на участниците в локалните избори.

Сметната палата ще извърши одит за сходство на участниците в локалните избори на 27 октомври, в случаите, когато заявените доходи и осъществените разноски по отношение на предизборната им акция са над 1000 лева  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР