Соковете за изграждане на магистрала Струма изгледжа отново се отлагат.

...
Соковете за изграждане на магистрала Струма изгледжа отново се отлагат.
Коментари Харесай

Строежът на "Струма" през Кресненското дефиле е блокиран, защото няма пари

Соковете за създаване на автомагистрала " Струма " изгледжа още веднъж се отсрочват.

© Надежда Чипева Възможно е публичната поръчка за строителство на сектора от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле да сложи връх за най-дълго провеждана процедура - до момента са минали близо 20 месеца от оповестяването й и 14 месеца от приемането на офертите.

На 15 ноември 2019г. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) избра изпълнителя на едната част от сектора, само че контракт към момента няма. По другата върви оценка на офертите към този момент близо девет месеца. Двете процедури са обжалвани единствено по един път, което значи, че не това е повода за бавния процес на търговете.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемът е по-скоро в неналичието на пари. " Договорът с изпълнителя на сектора - лот 3.2.1, от Автомагистрала " Струма " не е подписан, защото с цел да се спазят всички нормативни процедури, е належащо да има решение за финансиране на сектора от автомагистралата. Поради това се изчаква със сключването на контракта ", дадоха отговор от АПИ на въпрос на " Капитал ".

Миналото лято държавното управление " пое ангажимент " да обезпечи до 741 млн. лева за градежа на автомагистралата. Сумата беше знак към Европейската комисия (ЕК), че даже да ни откаже финансиране за идващия интервал за правата, България ще довърши " Струма " с държавни пари. Засега това обаче не стои на дневен ред.

Какво се случи до тук

На 15 ноември за реализатор беше избрaно обединяване със следните участници: " Грома холд ", " Европейски пътища ", " Вoдно строителство Благоевград ", словашката " Вахостав-СК " а.с. и " Пътпроект ". Подизпълнител е " Ейч ти ай България ", което е фирма-доставчик на строителни материали. Победителите завоюваха с ценова оферта 599 млн. лева с Данък добавена стойност, до момента в който прогнозната стойност на търга беше с 63 млн. лева по-ниска - 533.6 млн. лева с Данък добавена стойност

Вече близо пет месеца обаче до контракт не се стига. " Капитал " попита както пътната организация, по този начин и изпълнителите за какво няма контракт. От " Грома холд " обясниха, че са показали всички документи на възложителя за сключване на контракт и от тук нататък - възложителят взема решение.

Що се отнася до другия търг, който е с планирана стойност над 516 млн. лева с Данък добавена стойност, там придвижване съвсем няма. Офертите бяха отворени през февруари 2019г., само че оттогава няма нова информация. Няма и планувана дата за отваряне на ценовите предложения, което на доктрина значи, че оценителната комисия към момента преглежда техническите предложения на всички участници.

" Към момента комисията за лот 3.2.2 е на стадий разглеждане и оценка на техническите оферти. Сложността на методиката за оценяване на офертите и показаните предвид на това обемни механически оферти постанова задълбочено и точно разглеждане на документите, защото се отнасят към построяването на комплициран инфраструктурен обект какъвто досега не е осъществен в пътната история на страната ", споделиха от АПИ.

В поръчката за контрол на двете прави, която е с обща планирана стойност над 26 млн. лева с Данък добавена стойност, офертите бяха събрани през юли 2019г.

Ще има ли изобщо пари

България кандидатства за европейско финансиране за лотът през дефилето през август 2019г. През януари 2020г. обаче се наложи да отдръпна апликационната форма, защото се оказа, че има съществени пропуски и даже неточности в нея.

През октомври предходната година Европейската комсия изпрати внезапно писмо до България с редица въпроси и терзания по отношение на информацията. В нея в това число имаше сериозен пропуск, обвързван с Директивата за местообитанията. Европейска комисия изиска да види съответни ограничения за околната среда около строителството в Кресненското дефиле още преди една година, само че страната не е реагирала. През март 2020г. пътната организация разгласи поръчка за смекчаващи ограничения за околната среда по трасето към съществуващия път Е-79, който ще се употребява като трасе на " Струма " в едната посока. Изпълнението на тази поръчка би могло да е изискване за финансиране от страна на Брюксел през идващия програмен интервал.

" Екипите работят извънредно мобилизирано по подготовката на апликационната форма ", разясниха от АПИ пред " Капитал ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР