Софтуерният инженер Йордан Терзиев от Бургас е пуснал жалба до

...
Софтуерният инженер Йордан Терзиев от Бургас е пуснал жалба до
Коментари Харесай

Баща иска проверка на Спешна помощ в Бургас

Софтуерният инженер Йордан Терзиев от Бургас е пуснал тъжба до Изпълнителна Агенция „ Медицински контрол “. Той желае да се извърши инспекция за какво екип на Спешна помощ отхвърля да прегледа детето му, което получава животозастрашаващ нощен припадък, а колата за спешна помощ закъснява с 20 минути. По думите му в морския град липсва незабавна педиатрична помощ.

„ В 3.35 ч. синът ми спря да диша в съня си, при което се обадихме в 3.39 ч на Бърза помощ. През това време направихме всички реанимационни дейности – инхалация, дадохме противоалергично лекарство, след което стартира едно брутално вървене по мъките… “, описа пред БГНЕС Йордан Терзиев. Той взема решение да чака колата за спешна помощ на улицата, с цел да не губи време екипът за насочване, като звъни на 112 през 5 минути.

„ Въпросната кола за спешна помощ пристигна най-сетне след 20 минути. В документите са отбелязали, че са създали обзор, само че подобен нямаше. Просто колата за спешна помощ като пристигна екипът не слезе от нея, смъкнаха си стъклото, водачът дори ми се скара за какво детето не чака на улицата. В този мраз в 4 часа, попитах!? Никой не се заинтересува по какъв начин е сега детето, в случай че имаше потребност от незабавни реанимационни дейности, това дете щеше да бъде изгубено “, разказв бащата.

Председателят на синдиката на ЦСМП в Бургас Климентин Милчев разяснява, че от време на време забавянето идва от тел. 112: „ Ние нямаме педиатрични екипи в Спешна помощ в Бургас. Ние изпълняваме един тип транспортна активност. Отиваме, одобряваме детето в колата за спешна помощ и го транспортираме по най-бързия метод в детски педиатричен незабавен кабинет. От тел. 112 до момента в който дойде адреса при нас минават от време на време 10-15 минути, там се крие главният проблем, не мисля, че наш екип се е забавил с отиването на адреса “, показа Милчев.

Бащата им демонстрира протокола, който съгласно него е подправен.

„ В протокола написа, че колата за спешна помощ е била 3.55 ч. на адреса. Как по този начин, като аз се обадих в 3.59 ч. Освен това написа, че честотата на дишане на сина ми е сред 10 и 24. Как я мериха, като детето изобщо не беше прегледано!? “, споделя Йордан Терзиев.

Д-р Христо Нинов от ЦСМП Бургас споделя, че всички коли за спешна помощ са оборудвани и се учудва, че детето не е било прегледано. “Ние сме реанимационен екип. Лекарят наложително би трябвало да слезе с реанимационната сестра, със незабавните чанти. Линейките ни са оборудвани с всичката нужна инсталация. Може да се направи интубация, О2, дефибрилация, зависи какво е положението на детето “.

Бащата е изискал от Министерство на вътрешните работи да му дават записите от уличното видеонаблюдение, където допуска, че ще се види по какъв начин незабавният екип отхвърля да слезе от колата за спешна помощ и да прегледа детето. Настоява и за инспекция на случая от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.

От управлението на Спешна помощ в Бургас отхвърлиха коментар, не били осведомени със случая, оповестява БГНЕС.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР