Софтуерният инженер Божидар Марков е първият, отзовал се на идеята

...
Софтуерният инженер Божидар Марков е първият, отзовал се на идеята
Коментари Харесай

С 3D принтери срещу вируса

Софтуерният инженер Божидар Марков е първият, отзовал се на концепцията за направа на медицински шлемове

© Капитал Български доброволци започнаха произвеждане на шлемове за медицински лица посредством 3D принтери. До момента са направени 1000 броя за лечебни заведения с потвърдени случаи на ковид COVID-19. Над 100 души с принтери са се присъединили в самодейността за едвам четири дни.

Здравната рецесия към ковид ражда и нововъведение. За да се оправят с дефицита на медицински шлемове в страната, група от стотина запалянковци стартират всеобщо произвеждане посредством 3D принтиране, напълно на доброволчески начала и самоорганизирани - посредством обществени мрежи и с малко помощ от другари. Дотук над 100 души са произвели 1000 шлема, които са разпратени към лечебните заведения, в които към този момент има потвърдени случаи на ковид COVID-19. Принтирането, в което взимат присъединяване от ден на ден хора, ще продължи със основаването на шлемове и за други лечебни заведения, които са се свързали с уредниците.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идея в рецесия

Инициативата стартира от Александър Колев, механически шеф в Halo Diagnostics Bulgaria, която се занимава с решения за диагностициране. Колев търси решение на казуса с дефицита на медицински щитове, които покриват изцяло лицата на лекари и медицински сестри. В търсенето се включва и софтуерният разработчик от BGO Software Божидар Марков, който намира клинично утвърден вид от Словакия, който може да бъде създаден посредством 3D принтери. Марков стартира да печата рамките, а плексигласовите плаки, които са нужни, идват от доктор Златина Тодорова, стоматолог. Организацията минава през Фейсбук групата " #ЗАДОБРОТО акция #bgcovid-19 ", в която доброволци и нуждаещи се в рецесията се свързват един с различен. Себестойността на един цялостен шлем с принтирана рамка и плака е 3 лева

" Всичко пристигна от Фейсбук, където някой беше загатнал, че има дефицит на шлемове. Стоматолозите имаха плаки, само че нямаха на какво да ги сложат ", споделя Александър Колев. Идва му концепцията това да се случи посредством 3D принтиране, въпреки самият той да не разполага с подобен принтер. " В България обаче има доста хора с 3D принтери, а с цел да решим казуса, би трябвало да има произвеждане от няколкостотин шлема дневно, а не по няколко бройки. Божидар Марков съумя да направи първообраз за няколко часа, който да тестваме сполучливо, и по този начин започнахме всеобщо произвеждане ", прибавя Колев.

През последните години триизмерното принтиране стана относително известно измежду някои среди на запалянковци. Накратко, 3D принтерите могат да основават дребни като размер артикули - най-често елементи, дребни фигурки и други. Те се вършат от филамент - тип пластмаса, която се продава на ролки и работи като " мастило " за принтерите. В интернет се намират и свободни за прилагане модели, които могат да бъдат принтирани от всеки и не са предпазени от авторско право. Процесът е относително елементарен - от интернет се смъква моделът, след което принтерът стартира да го " печата " посредством филамента.

Българският образец не е единствен по света - в Съединени американски щати да вземем за пример част от потребността от медицински маски се покрива точно от 3D принтирани такива, да вземем за пример благодарение на университетите в Монтана. Компанията за 3D принтиране Prusa прави шлемове също като българските доброволци. В Италия технологията се употребява за запълване на потребността от респиратори. А планът Ventilaid планува всеобщо произвеждане на принтирани вентилатори, всеки на стойност 40 евро - само че за момента със относително високо равнище на риск.

3D принтерите на Русенския университет също се включиха в битката против ковид

Как се прави

" В началото беше доста неорганизирано. Правех си сметки, че ще създадем за един ден 100 рамки, само че нямаше задоволително хора, нямаше отзив. После се причислиха и други хора, към 50-60 души, всичките запалянковци с 3D принтери и на доброволчески начала ", споделя Божидар Марков.

Впоследствие с уредниците се свързват и компании като " Дронамикс ", които имат по-големи индустриални мощности, и още на третия ден броят на доброволците е над 100 души. Всеки от тях записва името и потенциала си на произвеждане в общ онлайн документ. Плексигласът също идва като дарения, най-много от стоматолози, а след това и от компании.

Производството на една рамка лишава сред 2 и 3 часа. Марков споделя, че потенциалът на неговия 3D принтер е 10 рамки на едно денонощие. " Това е мудна технология и мъчно можеш да изкараш краен артикул или да влезеш в серийно произвеждане. Всичко е поради спешната обстановка ", споделя още той.

В по-голям мащаб

Първоначалните калкулации на уредниците са за 600 шлема, нужни за лечебните заведения, в които към този момент има доказани случаи. Бързо излиза наяве, че ще има потребност от още. Самите лечебни заведения и лекари също схващат за самодейността и се свързват с доброволците. До момента са изпратени шлемове в Бургас, Варна, Благоевград, Пловдив, Смолян, Добрич, Велико Търново, Плевен и София.

В рамките на четири дни, от 20 до 24 март, в всеобщото произвеждане се включват 100 души от 16 града, които създават 1000 плаки. Проблемът е в материала, който е безценен, а и сега е мъчно просто да идеш и да си го купиш. Решението идва с фирмена поддръжка - онлайн магазинът Factory 3D пуска филамента за произвеждащите рамки с понижение и поема превоза.

Предложение за помощ идва от още няколко места, в това число и от Министерството на стопанската система, което към този момент е провело среща с уредниците за съдействие. Помощ идва и от катедра " Телекомуникации " в Русенския университет, където потенциалът за произвеждане е по 100 рамки дневно. От понеделник стартира и произвеждане на шлемове във компания " Булгед " с подаяние от компания " Туплекс ", което обаче няма да бъде посредством 3D принтиране (виж карето).

" Шлемовете, които вършим, са надеждни. По-надеждни са, в сравнение с тези, които се появиха сега и са направени по-скоро от фолио, в сравнение с от плака ", споделя още Колев. Той прибавя, че самите рамки са издръжливи и в случай че се постанова промяна на плака поради надраскване или други вреди, може да бъде заменена единствено плаката, която се намира по-лесно измежду стоматолози и компании.

" Имаме научен потенциал от към 600 шлема дневно ", споделя Марков. Добавя, че с цел да не се постанова всеки да следи в коя болница има потребност, напечатаните рамки - със или без плексиглас, се пращат на група от хора, които ги сглобяват, стерилизират и изпращат към медицинските заведения. " В момента се опитваме това нещо да се саморегулира - хората, които създават, ги пращат на асемблаторите, които да ги сглобят и изпратят на нуждаещите се лечебни заведения, с цел да не се чудят коя болница има потребност. "
И освен с принтери

Масовото произвеждане на шлемове не минава единствено през принтери и последна група доброволци. Поне две компании, които са в областта на печата и рекламата, към този момент са почнали да създават хиляди шлемове, изглеждащи по подобен на принтираните метод - " РД Студио " в Пловдив и софийската " Булгед ". Случаят на " Булгед " е забавен, тъй като материалите и трудът се заплащат от трета компания - " Туплекс ", българският клон на полската Tuplex, работи в бранша с PVC, плексиглас и други подобаващи за основаването на шлемове материали. Цялото произвеждане на " Булгед " и " Туплекс " пък се разпределя измежду нуждаещите се лечебни заведения от фондация BCause. " Всичко потегли от Фейсбук. Мой сътрудник прочете, че стоматолозите желаят да вършат шлемове с 3D принтери и да дадат плаките си. 3D принтерите обаче са решение за други условия и в случай че се търси в действителност огромно количество, би трябвало бързо произвеждане ", споделя пред " Капитал " Анастасия Салабашева, изпълнителен шеф на " Булгед ", която във вторник на обед към този момент праща първите 600 бройки към лечебните заведения, а компанията минава към работа на две смени, с цел да задоволи потребностите. Материали за още 5000 броя са дарени и от Пловдивския панаир, като те ще отидат непосредствено в спешния щаб посредством БЧК.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР