Софтуерните компании отказват да плащат цената за спасението на ресторантьорите.

...
Софтуерните компании отказват да плащат цената за спасението на ресторантьорите.
Коментари Харесай

Софтуерните компании отказват да плащат цената за спасението на ресторантьорите

Софтуерните компании отхвърлят да заплащат цената за спасението на ресторантьорите. Недопустимо е работещи и транспарантни браншове да заплащат цената за икономическите ограничения за справяне с рецесията поради пандемията, считат от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).
Предложението за понижаване на Данък добавена стойност за най-пострадалите браншове е недомислено, насърчава сивата стопанска система и утежнява бизнес климата в страната, декларират те в позиция, изпратена до медиите.
" БАСКОМ следи с възходящо безпокойствие полемиките към намаляването на Данък добавена стойност на 9% за ресторантьорския отрасъл и за книгите и счита тази мярка за рисков казус без никакви обезпечени изгоди за крайния консуматор. С паника посрещаме и предизвестията на Министерство на финансите, че с цел да се компенсират загубите в бюджета от мярката, Данък добавена стойност за всички други артикули и услуги би трябвало да се увеличи на 24% или налог облага за бизнеса да се вдигне до 17-18 %. Изразяваме изрично противоречие с увеличение на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и транспарантни браншове на стопанската система. Недопустимо е те да платят цената на ограниченията за справяне с рецесията, породена от COVID-19. Валящите отвред оферти за понижаване на Данък добавена стойност на най-пострадалите браншове са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на сходни ограничения, те трансформират почтения бизнес в пленник на сивата стопанска система, нарушават правилото на равнопоставеност, утежняват бизнес климата в страната и излъчват отрицателен сигнал към задграничните вложители и сътрудници ", показват от организацията.
Крайно време е страната да намерения освен за оцеляване на най-засегнатите браншове, само че и за тези, които обезпечават растежа и ще издърпат българската стопанска система напред.
IT браншът не остава непокътнат от икономическата рецесия, акцентират от професионалната организация. Всички софтуерни продуктови компании или такива в областта на услугите, които обслужват дигитализацията на най-засегнатите браншове, също търпят огромни загуби. Това заплашва да прекъсне растежа на бранша, българската стопанска система да загуби постоянен и предвидим финансов запас, а страната ни да се лиши от имиджа на качествена софтуерна дестинация.
В тази връзка настояваме за следното:
- Незабавен отвод от изборно понижаване на Данък добавена стойност като обществена мярка и недопускане на увеличение на други директни и косвени налози за работещите бизнеси
 - Софтуерната промишленост да се третира като стратегически значим бранш за стопанската система на България и да се изработят ограничения за опазване на растежа в бранша
 - Да се приоритизират политиките, свързани с цифровата промяна на стопанската система, защото това ще помогне на стопанската система да премине по-безболезнено през интервала на рецесията и ще обезпечи конкурентоспособността й в бъдеще.
 - Да се премисли политиката по понижаване на държавния банкет за образователната 2020/2021 година и увеличение на семестриалните таксите за студенти в специалности, свързани с информатика, осведомителни технологии, компютърни науки и софтуерно инженерство. При голямата липса на фрагменти в бранша и в изискванията на спешна обстановка сходно решение е в сериозен ущърб на сектора и ще има отрицателни последици за години напред.
От БАСКОМ напомнят, че съгласно данните за 2019г. софтуерната промишленост обезпечава над 3% от Брутният вътрешен продукт на страната и способства за развиването на стопанската система с над 4 милиарда лева годишен доход.
Те стимулират настояванията си за поддръжка и с публичната взаимност, показана от бранша в рецесията с ковид, а точно - редица компании не престават да дават за свободно прилагане продуктите и услугите си на наранени бизнеси или подаряват устройства за отдалеченото образование.
Припомняме и че няколко експерти от бранша безплатно започнаха първичното създаване на електронната здравна система, която от години се чака в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР