Софтуерната индустрия се противопостави на идеите на Министерство на труда

...
Софтуерната индустрия се противопостави на идеите на Министерство на труда
Коментари Харесай

Софтуерната индустрия се обяви против идеята за повишаване на максималния осигурителен доход

Софтуерната промишленост се опълчи на концепциите на Министерство на труда и обществената политика за повишение на оптималния застрахователен приход като метод за нарастване на пенсиите. От организацията БАСКОМ, сплотяваща фирмите в бранша изпратиха писмо до служебните министри на труда и обществената политика Гълъб Донев и на финансите Асен Василев БАСКОМ, в което се упорства за незабавна среща и се показва паника от " непрестанно завръщащата се в дневния ред на обществото тематика за нарастване на оптималния застрахователен предел – голословно, без разбор и оценка както на настоящата бизнес среда, по този начин и на предстоящите последици ". Според БАСКОМ това е прибягване до най-лесното, само че неустойчиво решение - посегателство върху приходите на заетите в софтуерния бранш, който оперира напълно на ярко, при транспарантни условия и високи етични стандарти.

От БАСКОМ припомнят, че съставляват един от най-иновативните, жизнеспособни и конкурентоспособни в световен мащаб компании на българската стопанска система. Към днешна дата в бранша са заети над 34 хиляди висококвалифицирани експерти, част от нежната новосформираща се междинна класа, които солидарно основават устойчивия гръбнак на обществото. Компаниите, в които тези експерти се трудят и основават своя интелектуален артикул, способстват към бюджета с над 4 % от Брутният вътрешен продукт и заплащат едни от най-високите осигуровки и налози в България (един ангажиран в бранша генерира за бюджета повече от 22 400 лева под формата на налози и осигуровки, което е три пъти повече от междинното за страната).

На този декор от БАСКОМ предизвестяват, че позитивното развиване на българската софтуерна промишленост не трябва да се пояснява като даденост, а да бъде обект на дейна грижа, ежедневна работа, само че и дълготрайно обмисляне и визия в непосреден разговор сред страната и бизнеса.

Вместо непрекъснато опълчване на хората с високи приходи на тези с ниски такива и в частност на пенсионерите, от БАСКОМ оферират разговор с Министерство на труда и обществената политика по няколко целта:

(1) Анализ на структурата на заетите в сегмента на високите приходи. Анализ на съществуващите политики за привличане и задържане на повече висококвалифицирани чиновници в секторите с висока добавена стойност. Сериозен публичен спор по какъв начин повече браншове да тръгнат по потвърдено сполучливия път на българската софтуерна промишленост. Предложения за увеличение базата на заплащащите аргументиран оптимален застрахователен приход, вместо постъпателно стесняване на този сегмент и подозрителен заключителен финансов резултат.

(2) Предложения за стесняване на сивия бранш, който господства в голям брой сектори.

(3) Предложения за това по какъв начин равнищата на обезпечаване в България да са съответни на услугата, която се получава в подмяна. Например голямата част от софтуерните компании са въвели в допълнение здравно обезпечаване и не употребяват полагащите им се държавни пакети. Същото е и с бъдещите пенсии.

(4) Разработване и въведждане на механизъм за стимулиране на развиване на високо-технологични компании и стартъпи посредством привличане на водещи експерти, като за задачата се създаде пакет от данъчни облекчения, в това число диференциран метод за понижаване (или освобождение за прочут период) на осигуровки и налог общ приход.

С цялото наличие на писмото
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР