Софтуерна програма, разработена от американски учени, се оказа ефикасна колкото

...
Софтуерна програма, разработена от американски учени, се оказа ефикасна колкото
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ефикасно поставя диагнози на детски болести

Софтуерна стратегия, създадена от американски учени, се оказа ефикасна колкото педиатрите за слагане на диагнози на деца, съобщи Франс прес.
"За първи път изкуствен интелект съумява да наподоби разсъжденията на доктор при слагане на диагноза ", изясни проф. Кан Чжан от Калифорнийския университет в Сан Диего.
Програмата е формирана въз основа на данни от 1,3 милиона прегледа на деца в огромен педиатричен център в гр. Гуанчжоу, Южен Китай.
Изкуственият разсъдък реализира "висока степен на акуратност " при слагането на диагнози за постоянно срещани болести като грип - 94%, варицела - 93% и шап - 97%. Той е сполучлив и за различаване на рискови заболявания като бактериален менингит - 93%.
"В бъдеще изкуственият разсъдък ще играе все по-голяма роля ", сподели проф. Чжан. "Със съответното образование, мисля, че той ще може да извършва множеството от функционалностите на лекаря. Той няма да размени лекарите... само че ще може да им оказва помощ да работят по-добре, по-бързо и с по-ниски разноски ".
И други проучвания демонстрираха, че изкуственият разсъдък е сполучлив колкото хората или повече от тях и обичайни прегледи за слагане на някои диагнози. През януари в друга обява в списанието на Американския народен онкологичен институт се разказва по какъв начин благодарение на компютърен логаритъм се реализира по-висока откриваемост на рак на маточната шийка. Компютърът открива с 91% акуратност предраковите кафези въз основа на фотоси, по отношение на 69% акуратност на лекар-специалист, и 71% за обичайни проучвания, като цитонамазка.
Новото в програмата на проф. Кан Чжан и сътрудниците му е правилото на автоматизирана обработка на спонтанната тирада на пациентите при обзор. Това значи, че машината може да проучва естествена тирада по отношение на предефинирани думи и изречения. Така тя може да синтезира всевъзможни медицински данни - резултати от проучвания на кръвта, рентгенови фотоси, както и описания на признаци, здравна история на пациента или бележки на лекаря.
За проучването е употребен китайски език, само че правилото може да се приложи и за други езици, като британски и френски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР