Софтуер “улавя” ценния опит на работниците в производството на перовскитни

...
Коментари Харесай

AI се учи от хората как да прави перовскитни PV


Софтуер “улавя” скъпия опит на служащите в производството на перовскитни слънчеви кафези (снимка: CC0 Public Domain)

Учени от Масачузетския софтуерен институт и Станфорд и техни сътрудници от Алианса за просвета и технологии в Сингапур проектираха система на база изкуствен интелект (AI), която може да включва данни от опитните служащи, както и данни от опити, извършени от други откриватели, с цел да помогне да се управляват множеството променливи, които могат да повлияят на всеобщото произвеждане на перовскитни фотоволтаични кафези.

Изследователите, чиято публикация е оповестена в профилираното издание Joule, са замислили AI системата, с цел да подобрят метода за плазмена обработка посредством бързо разпространяване (RSPP) за произвеждане на перовскитни слънчеви кафези. В публикация, оповестена на уеб страницата на MIT News, се споделя: „ Производственият развой [RSPP] ще включва движеща се повърхнина сред ролки или серия от листове, върху които биват напръскани прекурсорните разтвори на перовскитното съединяване – или биват нанесени по метода на мастиленоструен принтер, до момента в който листът се придвижва. След това материалът минава към стадий на сгъстяване, осигурявайки бърз и непрестанен произлязъл поток. “

Кодът, създаден от учените, е споделен в уеб страницата за разработка на програмен продукт с отворен код GitHub. Оттам производителите на перовскитни слънчеви системи могат да го изтеглят, а професорът по машинно инженерство от Масачузетския софтуерен институт Тонио Буонасиси споделя, че откривателите към този момент се свързват с фотоволтаични компании, с цел да ги осведомят за кода и да подкрепят производството на перовскитни кафези.

Методът цели усъвършенстване на мощността на перовскитните кафези. Буонасиси показва, че сътрудниците му работят върху това да могат да го употребяват, с цел да усилят оптимално издръжливостта, както и други евентуални характерности, освен това по едно и също време.

По данни на изследователския екип, някои китайски компании към този момент създават перовскитни фотоволтаични модули във тип на слънчеви керемиди. Има и производители, които се готвят да създават пълноразмерни слънчеви панели от перовскит „ в границите на две години “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР