Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град

...
Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град
Коментари Харесай

Силно земетресение нанася значителни щети в София

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в покрайнините на град София (42°42′ с. ш. 23°20′ и. д.), чийто главен трус е в 20:58 локално време на 17 октомври 1917 година. Това е най-тежкото земетресение в София през 20 век.
Интензивността на главния трус се прави оценка на VII-VIII степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК), като доближава оптималните стойности в относително стеснен регион в центъра на София и в Подуене. Според разнообразни оценки дълбочината на хипоцентъра е сред 4,4 и 10 km. Магнитудът на земетресението се прави оценка на 5,24.
Земетресението не провокира човешки жертви. При доста здания се появяват пукнатини в стените или в мазилките. Отделни здания са по-тежко наранени – с паднали комини и цели стени. Най-тежки са провалите в региона сред църквата Свети Седмочисленици и Народното събрание, където доста здания са негодни за потребление и се постанова да бъдат съществено ремонтирани. Сред тях е и тогавашната постройка на Министерския съвет на улица „ 6-ти септември “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР