Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град

...
Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град
Коментари Харесай

На тази дата София е разтърсена от най-силното земетресение някога


Софийското земетресение е земетресение с епицентър в покрайнините на град София (42.6° с. ш. 23.25° и. д.), чийто главен трус е в 12:15 локално време на 30 септември* 1858 година, а вторичните земетресения, не престават още няколко месеца.

Данните за земетресението са нищожни и включват основно текстови описания на очевидци, най-изчерпателни от които са няколко дописки и писма на Сава Филаретов. Интензивността на главния трус се прави оценка на IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК), магнитудът - на 6.6, a дълбочината 9 km., като в стеснен регион при Бояна интензивността евентуално е достигнала X степен по МШК.

Тази степен е разказана като опустошителна. Ефектът измежду хората е повсеместна суматоха. Разрушения на тухлените постройки. Ефект върху релефа води до изкривявания на жп линиите; сривания по речните брегове; образуване на нови езера

Освен в София, земетресението е усетено и в отдалечени градове, като Пловдив и Янина. Пострадали здания има в Ихтиман и Рилския манастир, а в Долна баня се трансформира дебитът на минералните извори. В София земетресението провокира обилни вреди, като 70 - 80 % от постройките са мощно наранени. По-бедните поданици на града са в затруднено състояние, защото се постанова непредвидено да възвръщат къщите си в навечерието на зимата. Някои от тях са подкрепени с дарения, като да вземем за пример направеното от Иван Денкоглу.

При по-големите публични здания вредите са по-тежки, като някои от тях са отчасти или изцяло разрушени. Съборени са минаретата на 19 от 24-те джамии в града, а единствено 2 от 7-те църкви остават годни за потребление. Сред разрушените здания е Сиявуш джамия (днешната черква Света София), която след земетресението е изоставена. Според разкази на очевидци, покривът на минарето на джамията Баш чешме (при днешното кръстовище на Витошка и Солунска), се прекатурва и се забива с шпила си във викалото на минарето. Пада и един от сводовете на новостроящата се катедрала Света Неделя. При земетресението умират 4 души, измежду които две деца при Сиявуш джамия и един от строителите в Света Неделя.

На някои места към София се отварят пукнатини в земята, като съгласно Филаретов пукнатината сред Бояна и Драгалевци има широчина над 20 cm и дължина към 1,5 km. Западно от града се появява нов парещ гейзер, който последователно отслабва до съществуващия и в този момент извор в Овча купел. Дебитът на минералните извори в града понижава за няколко дни, след което се възстановява
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР