Софийското студио отговаря за почти целия цикъл на разработка на

...
Софийското студио отговаря за почти целия цикъл на разработка на
Коментари Харесай

Какво постигна Gameloft България за 15 години

Софийското студио дава отговор за съвсем целия цикъл на разработка на игрите

Основните съставни елементи на игрите на Gameloft се основават в София
(снимка: Gameloft)

Френският гейм разработчик Gameloft е една от първите компании от бранша, които се обръщат към България за отварянето на лично студио. Малко прочут факт е, че това се случва преди повече от 15 години – в края на 2004 година

За този интервал Gameloft България се утвърждава като едно от водещите студиа в цялата група, отговорно за съвсем целия развой по създаването на обещано заглавие.

Зад гърба на софийския екип стои една от най-успешните игри в историята на компанията – March of Empires. Това е мултиплеър тактика в действително време за смарт телефони, която излиза през 2015 година, само че и през днешния ден продължава да разполага със стотици хиляди дейни консуматори.

В идващите редове ще създадем една къса ретроспекция на забавната история на Gameloft България през този 15-годишен интервал.

Защо тъкмо София?

Основният въпрос, който се задава на всяка задгранична компания, е за какво избрахте тъкмо България за разширението на своите интервенции? В подтекста на Gameloft, той е още по-голям, защото френският колос подхваща този ход няколко години преди страната да стане част от Европейския съюз, което би повишило нейната прелест за вложителите от Стария континент.

Отговорът се оказва много банален. През 2004 година България разполага с доста положителни програмисти (и към момента – бел. ред.), което е основно изискване за Gameloft. Причината е, че по това време смарт телефоните още са във фаза прототипи или с лимитирани бизнес модели. Всички игри за мобилни телефони се програмират и приспособяват поотделно за всяко устройство, което значи доста работа за софтуерните експерти.

„ България разполага с доста мощни и добре готови софтуерни специалисти. Това е главния претекст на Gameloft за отваряне на софийско студио ”, разяснява Танко Шокеров, студио управител на Gameloft България.

От акомодация към независими игри

През първите две години, главната работа на българския екип е да приспособява обособените мобилни заглавия за другите телефони. Не след дълго Gameloft България стартира да създава и своята първа независима игра. Това е Rayman Kart, която излиза през 2007 година Две години по-късно софийското студио изкарва и първата си игра за iOS – Castle Frenzy. След нея то се специализира главно в създаването на заглавия за мобилната платформа на Apple.

Портфолиото на Gameloft България стартира да се разраства скоростно – следват 9mm, World at Arms, GT Racing и доста други. Двете последни заглавия на студиото са и едни от най-известните му досега – това са March of Empires и War Planet Online. March of Empires е една от най-успешните игри на Gameloft световно, което слага софийското звено измежду водещите и най-престижни студиа в групата.

Пълно създаване на игра

За разлика от други звена на огромни гейм разработчици, софийското студио на Gameloft дава отговор за съвсем целия цикъл на създаването на едно заглавие. Тази удобна конюнктура разрешава на Gameloft България да развие многообразен екип, който включва всевъзможни експерти. От обичайни програмисти, през графични такива, художници и гейм дизайнери до маркетинг специалисти и експерти в основаването на игрова стопанска система.

Основните съставни елементи на една игра се основават в София, до момента в който някои спомагателни действия се изнасят към други звена на групата. Такива да вземем за пример са аудиото и музиката, които се вършат в Монреал, където Gameloft разполага с изцяло оборудвано професионално студио.

С насъбрания си опит, Gameloft България гледа самоуверено към бъдещето, като за момента се занимава с създаването на ново, само че към момента необявено заглавие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР