Софийското общинско предприятие Чистота-Искър АД е дало 97 на сто

...
Софийското общинско предприятие Чистота-Искър АД е дало 97 на сто
Коментари Харесай

Румен Гайтански все още получава милиони от Столичната община

Софийското общинско дружество „ Чистота-Искър ” АД е дало 97 на 100 от парите, отпуснати му за поддържане на чистотата в жк „ Люлин ”, „ Красно село ” и „ Красна поляна ”, за наем на техника от частната компания „ Грийн партнърс ” АД, заяви общинският консултант от Българска социалистическа партия Милка Христова при приемането на докладите на общинските компании за м.г. Благодарение на Закона за мерките против изпиране на пари от тази сряда (12 юни) е обществено известно, че действителният притежател на " Грийн партнърс " е Румен Гайтански, прочут като Вълка. В консорциум с други компании " Грийн партнърс " взе участие в сметосъбирането и сметоизвозването и на още няколко града в страната. Изнесената през вчерашния ден информация дефинитивно удостоверява, че министър председателят Бойко Борисов малко на вятъра се гордее, че той е кметът, изгонил Вълка от боклука на София.

С решение на Столичния общински съвет „ Чистота-Искър ” събира и извозва боклука в трите региона, без да взе участие в процедура по Закона за публичните поръчки, която е наложителна за частните компании. Субсидията на сдружението за м.г. е над 12 млн. лева Печалбата му за 2015 година и 2016 година е 2.7 млн. лева През 2017 година тя пада до 568 000 лева, а през м.г. е едвам 18 000 лева „ Под формата на наемане на техника парите, които столичани дават на общинското комерсиално сдружение, изтичат към частна конструкция в нарушаване на Закона за публичните поръчки. На процедура то играе ролята на трансмисия, посредством която се преливат обществени средства в частни ръце ”, разяснява Христова.

Тя добави, че след голям брой сигнали дирекцията за вътрешен надзор към общината е назначила инспекция. Изготвен е отчет, чиито констатации са извънредно нелицеприятни, сподели Христова. „ Да не кажа, че са такива, които ще доведат и до намесата на прокуратурата. Категорично настояваме този отчет да стане притежание на целия общински съвет, а да не бъде заметен комфортно под килима ”, изиска тя.

От ГЕРБ признаха, че проблеми с „ Чистота-Искър ” има, само че обявиха, че ръководещите вземат ограничения. От април т.г. сдружението било преобразувано от ЕООД в акционерно сдружение и е назначен съвет на шефовете като мярка против едноличното ръководство. Назначена била и цялостна финансова проверка на ръководството. „ На „ Чистота-Искър в действителност бяха предоставени няколко региона за разчистване през т.г. Фирмата закупи база за разполагане на техниката, защото не разполагаше с такава, само че още няма техника, с която да оперира. Затова се постанова да се наема от външни компании ”, разяснява зам.-председателят на СОС от ГЕРБ Николай Стойнев. Той не отхвърли, че 97 на 100 от дотацията на „ Чистота-Искър ” са изхарчени за наемане на машини от частна компания и не отговори на въпроса за какво общинското сдружение е натоварено със сметосъбиране, откакто няма нужната техника.

Противно на изказванията на Стойнев скандалните практики на " Чистота-Искър " не са нов проблем. Дружеството от най-малко 12 години работи с външни реализатори, като някогашният началник Павел Граматиков прехвърляше съществени действия към своя компания. След голям брой сигнали и изявления за слепване на Граматиков с бизнеса с боклука през 2013 година кметът Йорданка Фандъкова най-сетне предложи той да бъде отхвърлен. Преди това той ръководи " Чистота-Искър " в продължение на 13 г. Разследване на в. " Сега " за общинското сдружение - тук. В момента изпълнителен шеф на компанията е Стефан Пейков.

 

Как да се събира боклукът

От БСП-София разясниха, че кардинално подкрепят частните компании да излязат от бизнеса с боклука и активността да се трансферира напълно в ръцете на общинските. „ Чистота-Искър ” би трябвало да се трансформира в гръбнака на софийското сметоизвозване и разчистване, защото считаме, че реализирането на тази активност посредством общинска конструкция ще докара до повишение на качеството и понижаване на цените. Знаете, че сега София се чисти от външни оператори, които са абонирани за общинския бюджет повече от 15 година ”, разяснява Милка Христова.      
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР