Софийското метро отбелязва днес 20 години от пускането в експлоатация

...
Софийското метро отбелязва днес 20 години от пускането в експлоатация
Коментари Харесай

20 години железница под земята в София


Софийското метро отбелязва през днешния ден 20 години от стартирането в употреба на първия си сектор сред станциите „ Сливница ” и „ Константин Величков ”. На този ден през 1998 година потегля първото влакче на столичната подземна железница по метро трасе с дължина 6,4 км и 5 станции.

Строителството на първите 5 станции стартира през 1979 година, когато е направена първата копка на станция „ Вардар ”. Месец по-късно започва строителството на „ Люлин ”. Следват „ Западен парк ” и „ Сливница ” през 1980 и 1983 година Последна с първа копка е „ К. Величков ” през 1985 година Строителството на метродепото стартира през 1978 година Изграждането на първите 5 станции лишава цели 19 години.

20 години след историческото първо пътешестване на подземно влакче по новопостроената права от 6,4 км от кв. „ Люлин ” до бул. „ Константин Величков ” столичната подземна железница има към този момент построено трасе от 40 км, мрежа от две линии с 35 станции, а делът му в системата на градския превоз доближи 34%. Докато за построяването на първите 10 км до 2003 година са били нужни 24 година, то за последните 10 година са издигнати 30 км трасе от общо 40 км. Скоростта на създаване на метрото скочи от първичните 380 м на година за интервала 1979 – 2003 година на 3,1 км. за последните 10 година посредством най-вече на включването на обекти за финансиране от европейските фондове и с локално съфинансиране.

Откриването на Линия 2 с нови 11 станции през 2012 година и отличната организация на придвижване на влаковете дадоха опция да се понижи двойно интервала на придвижване - от 6 на 3 минути в часовете пик по Линия 1. Броят на пасажерите се усили доста и метрото вози към този момент близо 350 000 души всеки ден. Поради по-високата скорост пасажерите икономисват с метрото на ден над 110 000 часа.

Освен огромен и комплициран транспортен обект, метрото е най-големият екологичен план на столицата. Метрото потвърди, че в регионите, през които минава, хората са склонни да слязат от колите си и да употребяват удобството и бързината на подземната железница. С построяването на Линия 1 и Линия 2 е понижен броя на колите в придвижване в София с към 55 хил коли на ден. С построяването на Линия 3 се чака в зоните, през които минава трасето й, трафикът да се понижи с към 20 %. Общо след реализацията на Линия 3 екологичният резултат от метрото ще доближи понижение на нездравословните излъчвания газове с към 90 хил т. на година.

Метрото е и план, който трансформира значимо изискванията на живот на хората и качеството на градската среда. След довеждане докрай на оборудванията на подземната железница над тях се построяват нови модерни булеварди, а на прилежащите им територии се трансформира статута и се появява модерна планировка и образ на регионите.

Независимо от постигнатото през последните две десетилетия и от обстоятелството, че се трансформира в една от визитните картички на София и влезе в топ 10 на най-хубавите инфраструктурни планове в Европа софийското метро не стопира да се развива. В последните години осъществяването му е давано неведнъж за образец от Европейска комисия. В момента се построява новата зелена Линия 3 с поддръжката на Европейския фонд за районно развиване и локално съфинансиране. Строителството на стадий 1 от третия метродиаметър беше първият огромен български план, утвърден за финансиране от Европейската комисия за програмния интервал 2014-2020 година Близо 400 млн.евро е цената на новите 12 километра от третата линия на метрото, дружно с 20 нови метровлака и депото в Земляне ”, които се финансират по Оперативна програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура ”.

Най-трудният централен сектор от новата Линия 3 - от бул. „ Владимир Вазов ” до кв. „ Красно село ”, към този момент е построен на 50% за 2 години от началото на строителството му. Той е дълъг 8 километра с 8 станции и се строи в извънредно комплицирани геоложки и хидрогеоложки условия. Плановете са към края на януари 2018 година тунелопробивната машина, която построява тунелите в сектора, да бъде на станцията при Александровска болница. Досега дължината на прокопания тунел е към 2,6 км. Машината в края на годината би трябвало да доближи спирката при Малък градски спектакъл „ Зад канала ”.

Вторият стадий от Линия 3, включващ построяването на 4 километра и 4 станции от кв. „ Красно село ” през кв. „ Овча купел ” до Околовръстното, чието строителство стартира през юни 2017 година, е изпълнен на 12%. Когато Линия 3 бъде подготвена в края на 2019 година, тя ще свърже две от основните пътни артерии в София – бул. „ Владимир Вазов ” и Околовръстен път с Централна гара и Летището. На това място ще има взаимна ж.п. спирка на линията София-Перник чрез метростанция до кв. „ Горна баня ”. С съвременни влакове „ Сименс ” ще се возят нови 130 000 души всеки ден, а общият брой пасажери на метрото ще стане близо половин милион.

Бъдещите проекти на Столична община за развиването на Линия 3 и метромрежата в София включват предпочитано продължение на третия лъч от бул. „ Владимир Вазов ” до Ботевградско шосе с нови 3 км и 3 станции и уголемение в посока кв. „ Слатина ” и бул. „ Цариградско шосе ” с трасе от 5,6 км и 6 станции, а по този начин също и уголемение на Линия 1 и Линия 2.

[i]20-годишният празник от стартирането в употреба на първия сектор от Западния радиус на софийското метрото Столична община и „ Метрополитен ” ЕАД ще отпразнуват през днешния ден, от 13 часа, в станция „ Константин Величков ”, където на 28 януари 1998 година е дошъл първият трен на подземната железница. Домакините на тържеството за празника на метрото кметът Йорданка Фандъкова и изп. шеф на „ Метрополитен ” проф. Стоян Братоев са поканили на юбилейното честване министъра на превоза Ивайло Московски и други министри, ръководителя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, зам.-кметове на Столична община, регионалния шеф Николай Пехливанов и зам.-областните шефове Томи Николов и Живка Такева-Първанова, основния проектант Здравко Здравков, някогашни кметове на столицата, строители и жители. [/i] /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР