Софийският зоопарк започна подготовка за зимата. Още през октомври поетапно

...
Софийският зоопарк започна подготовка за зимата. Още през октомври поетапно
Коментари Харесай

Животните в Софийския зоопарк се готвят за зимата |

Софийският зоопарк стартира подготовка за зимата. Още през октомври поетапно започва инспекцията на всички отоплителни системи и подготовката на вътрешните пространства за животните.

В " Мечкарника ", където сега живеят седем мечки – три кафяви, една бърнеста, две черни американски и една хималайска – гледачите им последователно понижават техните дажби от храна и слагат плява във бърлогите им. Очаква се през декември мечките към този момент да са се унесли в зимен сън. Изключение прави единствено бърнестата мечка Лиам, която не спи през зимата, тъй като е топлолюбив тип – намира се на Индийския полуостров. За него са готови две по-широки вътрешни пространства с подобаваща „ покъщнина “ и отопление.

В зала " Гиганти ", където живеят индийската слоница Артайда, белият носорог Чико, хипопотамът Норман и хипопотамът джудже Емилио, също тече подготовка. Вътрешната „ спалня “ на Артайда е заредена с пясък, върху който тя може да си почива и спи. При хипопотама джудже, който е тропически тип, има легло от плява и специфичен басейн с топла вода. Гигантите ще излизат във външните си пространства единствено когато времето е по-меко и топло през идните зимни месеци.

В бранш " Птици " през зимата се поставят специфични грижи за екзотичните и тропически типове, чието развъждане изисква по-висока температура и мокрота на въздуха. Папагалите тукани и птиците носорози ще прекарат зимата във вътрешни волиери с отопление. Нелетящите птици – африкански щраус, нанду и ему - също имат необятни вътрешни пространства с постелка от сено и плява, както и отопление. Някои мигриращи хищни птици като египетските лешояди и белошипите ветрушки при по-ниски температури също ще бъдат прибирани във вътрешни волиери във " Фазанерията ".

В езерото за водоплаващи птици са сложени „ оранжерии “, където птиците да се хранят и да стоят на завет, а специфична помпа в единия завършек на езерото обезпечава водна циркулация и по този начин да се поддържа незамръзнало водно огледало.

При " Приматите ", които са чувствителни на ниските температури през зимата, във вътрешните пространства е обезпечен дървесен мулч и плява, както и в допълнение отопление.

За огромните котки също се поставят специфични грижи – за тигрите, леопардите и ягуарите са построени лежанки с вградено отопление, където те обичат да лежат, както и инфрачервени отоплителни лампи, които основават „ топли зони “ в обичаните за отмора места на животните.

Едни от най-чувствителните на студа животни са земноводните и влечугите. В " Тераруима " на Софийския зоопарк има построени специфични отоплителни системи и непрекъснато се следи каква е температурата и влажността на въздуха.

При множеството животни като се изключи мечките и влечугите дажбите от храна през зимния интервал се усилват заради огромния енергиен разход, оферират им се и по-високоенергийни храни, повече витамини и хранителни добавки.

Има и животни в зоопарка, за които студените зимни месеци са удобни, тъй като са от северните ширини и имат съоръжения за живот в сняг и при ниски температури. Такива са сибирският тигър, полярната сова, лебедите и гъските, както и новопристигналият снежен леопард. Други като вълците, чакалите, лисиците, елените, хищните птици, гарваните са представители на европейската фауна и понасят зимата добре.

Зоологическа градина – София към този момент работи със зимно работно време – от 8:30 до 16:30 часа, без почивен ден. Поради епидемиологичната конюнктура залите „ Големи котки, терариум и аквариум “, „ Гиганти “ и зали „ Примати “ 1 и 3 са затворени за гости. Отворена за гости е единствено зала „ Примати “ 2.

Носенето на маски е наложително на територията на целия зоопарк.

Информацията е от Столична община.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР