Софийският затвор не отговаря на изискванията и би следвало да

...
Софийският затвор не отговаря на изискванията и би следвало да
Коментари Харесай

Мая Манолова: Софийският затвор трябва да бъде преместен


Софийският затвор не дава отговор на условията и би следвало да се потърсят благоприятни условия той да бъде изместен. Това сподели в предаването „ Лице в лице” омбудсманът Мая Манолова, която популяризира фотоси на килията на отстранения кмет на „ Младост” Десислава Иванчева.







Манолова получила над 10 тъжби от Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова. От своя страна омбудсманът е изпратила рекомендация до Министерството на правораздаването за изискванията, в които обитават лишените от независимост.

„ Колегите споделиха и това е написано в отчета, който са изготвили, че не дават отговор – освен тази килия, само че и другите килии в този следствен арест – на минималните стандарти. Става дума за нужните 4 квадратни метра, задоволително въздух, задоволително светлина, тоалетните са с доста ниски загради, които на процедура са унизителни за хората, които живеят в тези условия”, разяснява омбудсманът.

„ За да бъде правилна към министъра на правораздаването, би трябвало да кажа, че този проблем не е от вчера”, сподели още Манолова, като добави, че министърът би трябвало да се съобрази със съблюдаването на правата на лишените от независимост.

Борбата на майките

Омбудсманът разяснява и друга тематика, с която се занимава от месеци, а точно законодателните промени, за които упорстват майките на деца с увреждания. Вчера в Министерския съвет се организира незабавна среща сред майките и премиера Бойко Борисов. Повод за срещата стана заканата на майките, че още веднъж ще излязат на митинги, тъй като били излъгани за Закона за персоналната помощ.

„ Наистина се поставиха доста старания, дадоха се доста обещания и на финала оня ден, се оказа, че обещаното просто няма да се случи. Последните корекции във значими текстове обезсмисляха въобще приемането на този закон. Със закона се споделяше, че след 1 септември, когато той би трябвало да влезе в действие, пари за персонална помощ няма да има и хората няма да получат такава”, уточни Манолова.

По думите ѝ от финансовото министерство са настояли текстовете да бъдат изменени като гаранция, че няма да се изхарчи нито стотинка повече от избраните 72 млн. лв.. От друга страна, уточни Манолова, и тази година се харчат близо 80 млн. за персонална помощ.

„ Майките заслужават поздравления, тъй като те дадоха образец по какъв начин човек би трябвало да отстоява идеята си в една демократична страна и в едно работещо гражданско общество. Те дадоха образец на българските граждани”, сподели още омбудсманът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР