Софийският университет влиза в протестна готовност от днес заради решението

...
Софийският университет влиза в протестна готовност от днес заради решението
Коментари Харесай

Софийският университет обяви готовност за протести заради болница Лозенец

Софийският университет влиза в протестна подготвеност от през днешния ден поради решението на Министерския съвет за болница " Лозенец ". На 21 декември той реши болничното заведение да не е към държавното управление и да бъде преобразувана в многопрофилна детска болница.
 Няма късмет Правителствена болница да мине към СУ, отсече здравният министър след среща с ректора и студентите  Убеден съм, че Факултетът по медицина няма да бъде закрит, само че неяснотата поражда напрежение, разгласи ректорът на СУ  Факултетът по медицина в СУ се закрива, разгласи деканът Любомир Спасов и изиска студентите да го защитят
Болницата е главната клинична база на Медицинския факултет на СУ и преподаватели и управлението му се притесняват, че лишаването на болничното заведение от всички медицински специалности, като се изключи педиатрия, ще постави завършек на съществуването на Медицинския факултет на СУ.

Решението за оповестяване на протестна подготвеност бе взето довечера на изключително съвещание на Академичния съвет. Той упълномощи ректора проф. Анастас Герджиков да показа утвърдено от болшинството мнение пред Комисията по опазване на здравето в Народното събрание на следващия ден.

Първо, той ще показа доказателства пред депутатите, че има директна връзка сред съществуването на факултета и клиничната му база - болница " Лозенец ".

Второ, от името на СУ той ще изиска ръководещите да показват цялостната си визия за идващите стъпки във връзка с болничното заведение по педиатрия, на Медицинския факултет и на болница " Лозенец ".

Трето, преди представянето ѝ и единодушието по нея, СУ упорства да не се подхващат никакви стъпки, в това число да не се извършва гласуваното от Министерски съвет разпореждане за изключването на болничното заведение от подчинените му структури.

От СУ настояват и да се позволи прекосяването на болничното заведение към структурата на Софийския университет - нещо, за което упорства и шефът на болничното заведение, който е и декан на МФ - проф. Любомир Спасов. Той участва на изключителното съвещание, траяло повече от час и половина, без нито един път да вземе думата.

На съвещанието се чуха остри реплики, в това число искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев, който е вносител на предлагането за измененията.

Очаквайте детайлности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР