Софийският университет Свети Климент Охридски може да последва примера на

...
Софийският университет Свети Климент Охридски може да последва примера на
Коментари Харесай

Софийският университет е готов на протести заради отнета сграда

Софийският университет " Свети Климент Охридски " може да последва образеца на Българската академия на науките (БАН) и да стартира митинги против държавното управление. Причината е решение на кабинета, с което постройка, предопределена за образование на студенти от висшето учебно заведение, се дава на Висшия правосъден съвет с претекста " отпаднала нужда ".

Разпореждането с парцела на бул. " Ал Стамболийски №82 в София беше гласувано от министрите на 20 декември.

" Засега съумях да убедя сътрудниците да не подхващаме нещо фрапантно, преди решението да е обнародвано, само че общото мнение е, че държавното управление е позволило сериозна политическа неточност и че в случай че образованието на студентите е " отпаднала нужда ", може и да се съобразим с този поврат в държавната политика и да спрем да ги образоваме. Ако се стигне до това, няколкото черни флагове в Българска академия на науките ще наподобяват напряко безобидни ", декларира за " Медиапул " ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

До петък вечерта въпросното решение на държавното управление към момента не беше публично оповестено.

От стенограмата на съвещанието се вижда, че то е признато без никакво разискване. Всъщност постройката не е благосъстоятелност на университета от ноември предходната година. Тогава след решение на държавното управление университетът дава зданието на болница " Лозенец ", а задачата е в него да се реализира предклиничната подготовка на студентите по медицина в Софийския университет.

Декан на Медицинския факултет е проф. Любомир Спасов, който управлява и болница " Лозенец ". Спасов очевидно е заявил, че болничното заведение няма потребност от постройката. Теренът, на който е издигнато зданието, е към 8 дка, а самата постройка е с разгъната застроена повърхност от 9 400 кв. м. Намира се на кръстовището на ул. " Опълченска " и бул. " Ал. Стамболийски ". Там се е помещавала Софийската техническа гимназия до закриването ѝ през 2010 година Университетът я получава от държавното управление през идната година като в подмяна се отхвърли от претенциите си към галерията на ул. " Шипка " 6 в интерес на Съюза на българските художници.

Идеята е в този момент постройката и теренът тда се употребява от Специализирания съд и прокуратура, които сега се намират в някогашната постройка на Държавната организация " Национална сигурност " на ул. " Черковна ".

Иначе откакто учените от Българска академия на науките заплашиха с митинги по време на европредседателството още веднъж с намесата на премиера Бойко Борисов бяха открити и отпуснати 15 млн. лева за академията, след което тя се отхвърли от митинги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР