Софийският университет Св. Клмент Охридски може да последва примера на

...
Софийският университет Св. Клмент Охридски може да последва примера на
Коментари Харесай

Софийският университет готов на протести заради отнета сграда

Софийският университет " Св. Клмент Охридски " може да последва образеца на Българската академия на науките (БАН) и да стартира митинги против държавното управление. Причината е решение на кабинета, с което постройка, предопределена за образование на студенти от висшето учебно заведение, се дава на Висшия правосъден съвет с претекста " отпаднала нужда ". Разпореждането с парцела на бул. " Ал Стамболийски №82 в София беше гласувано от министрите на 20 декември.

Решението е породило революционни настроения в Академичния съвет на университета. " Засега съумях да убедя сътрудниците да не подхващаме нещо фрапантно, преди решението да е обнародвано, само че общото мнение е, че държавното управление е позволило сериозна политическа неточност и че в случай че образованието на студентите е „ отпаднала необходимост”, може и да се съобразим с този поврат в държавната политика и да спрем да ги образоваме. Ако се стигне до това, няколкото черни флагове в Българска академия на науките ще наподобяват напряко безобидни ", разгласи пред Mediapool ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

До петък вечерта въпросното решение на държавното управление към момента не беше публично оповестено. От стенограмата на съвещанието се вижда, че то е признато без никакво разискване, както и множеството сходни точки.

Всъщност постройката, породила революционни настроения измежду управлението на висшето учебно заведение, не е негова благосъстоятелност от ноември предходната година. Тогава след решене на държавното управление университетът дава зданието на болница " Лозенец ", а задачата е в него да се реализира предклиничната подготовка на студентите по медицина в Софийския университет. Декан на Медицинския факултет е проф. Любомир Спасов, който управлява и болница „ Лозенец “. Спасов очевидно е заявил, че болничното заведение няма потребност от постройката. Идеята е в този момент то да се употребява от Специализирания съд и прокуратура, които сега се намират в някогашната постройка на Държавната организация " Национална сигурност " на ул. " Черковна ".

Теренът, на който е издигнато зданието, е към 8 дка, а самата постройка е с разгъната застроена повърхност от 9400 кв. м. Намира се на кръстовището на ул. " Опълченска " и бул. " Ал. Стамболийски ". Там се е помещавала Софийската техническа гимназия до закриването ѝ през 2010 година Университетът я получава от държавното управление през 2011 година, като в подмяна се отхвърли от претенциите си към галерията на ул. " Шипка " 6 в интерес на Съюза на българските художници.

Интервю с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков четете в идващите дни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР