Софийският университет "Св. Климент Охридски се превърна в център на

...
Софийският университет "Св. Климент Охридски се превърна в център на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Софийският университет се превърна в център на съпротивата срещу отказа от духовност

Софийският университет "Св. Климент Охридски се трансформира в център на съпротивата против отхвърли от нематериалност и просвета, от обучение и просветителство. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие в празненство за патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски ", който тази година отбелязва 130-ата си годишнина.

Няма по какъв начин да ни задоволяват през днешния ден полустуденти, полупреподаватели и полунаука, и Софийският университет е най-големият герой против това, означи Йотова.

Тя добави, че с развиването на високите технологии с един бутон можем да се свържем с съвсем всички, а сме все по-отчуждени и по-сами отвсякога, тъй като единствено знанието не е задоволително. Тук е голямата роля на духовните центрове, на университетите - близостта, опцията за другарство, за спор и полемики, това е мястото за тези полемики, където всеки може да потъси и да откри себе си, разяснява вицепрезидентът.

Най-важният урок, който научих тук, е, че свободният човек е търсещият и даващият, а знанието ражда независимост, означи Йотова. От името на президента тя връчи плакет за цялостната активност на Софийския университет.

Ректорът проф. Анастас Герджиков означи, че университетът се стреми да се отвори към обществото като една от най-важните просветителни, научни и културни институции на България. Целта е не просто да срещнем обществеността с нашата работа, а да се опитаме да променим публичния климат,в който губим ценносттите си, съобщи той. Най-важното е, че не затваряме знанието сред стените на университета, а като нашия патрон Свети Климент Охридски би трябвало да разпръснем духовността на всички места, освен да образоваме, само че и да възпитаваме нематериалност, културни обичаи, морални полезности и човещина, уточни ректорът.

Много медии поддържаха задачата ни да използваме юбилея, с цел да обърнем внимание, че духовността е значима и пренебрегването й за сметка на материалното води до тежки последици за развиването на индивида, на междучовешките връзки и оттова - на цялото общество, разяснява той и уточни, че бездуховният човек, колкото и да е обезпечен материално, не е благополучен човек.

Опитът ни да осигурим място за изява на студентите и за излъчвания, свързани с обучение, просвета и просвета, като развием университетската телевизия, стартира с неточност, призна Герджиков, като напомни клипа за студентски кастинг, качен във Facebook.

По думите му клипът е провокирал основателната рецензия от страна на обществеността и медиите, тъй като естетиката и посланието му не са съответствали на университетския жанр, който обществото чака от Софийския университет. Ние одобряваме тази обективна рецензия и се извиняваме за позволената неточност, само че сред медиите имаше и такива, които не съобразиха, че в този 30-секунден клип, който не е предаван в ефир, а е предопределен за Facebook, подлагат на критика хармония и послания, каквито те самите оферират на фена ежедневно, разяснява проф. Герджиков. За нас тези повишени условия към СУ значат, че обществото си дава сметка, че университетът е над пошлостта, устрема към самоцелна популярност и несериозното отнасяне на значимите тематики, уточни той.

Ректорът означи, че СУ е най-старият и максимален университет на България, предлагащ най-високо качество на образованието и даващ най-високи научни резултати. Университетът предлага образование в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски стратегии. В него получават образованието си 21 хиляди студенти във всички просветителни степени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР