Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщава, че

...
Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщава, че
Коментари Харесай

Почина дългогодишен и обичан професор

Софийският университет " Св. Климент Охридски " с надълбоко огорчение оповестява, че на 8 март 2024 година ни напусна обичаният сътрудник и другар проф. дпн Надежда Витанова, дълготраен учител във Факултета по педагогика на Алма матер. Тя е родена на 20 април 1943 година в София. Професор е в Софийския университет “Св. Климент Охридски " – Факултет по педагогика. Доктор на педагогическите науки. 

В бакалавърска степен преподава дисциплините " Диагностика на аномалното държание “, " Психология и диагностика на развиването “, " Психотерапевтични подходи в клиничната обществена работа “, " Психология на Аз-образа “ и в магистърска степен: " Възрастова и педагогическа логика на психиката “, " Изследване на държанието в норма и абнорма “, " Консултиране в клиничната обществена работа “, " Група и групова психотерапия “, " Преодоляване на напрежението и постстресови положения “.

Регистриран психотерапевт и психолог. Юнгиански психотерапевт, музикотерапевт, психодрама колективен терапевт. Областите на научните й ползи са диагностика на възпитаността и развиването, клинична логика на психиката, клинична обществена работа, психотерапевтични подходи в клиничната обществена работа, група и групова психотерапия. Има голям брой научни изявления: Диагностика и образуване на поведенческия капацитет в детско-юношеска възраст. С., 2006.; Психопатологични и психични проблеми на абнормното държание (в съавторство). С., 2006; Психодиагностика на детското развиване (в съавторство). С., 2004; Методи за проучване на общественото и когнитивното развиване на детето. С., 2001.

Член е на Българското общество по аналитична логика на психиката “К. Г. Юнг ", на Дружеството на психолозите в България и на " Работна група за развиване на студентите и присъединяване на български психотерапевти в Обучителната стратегия към БОАП ". Обучител и супервизор на Юнгиански психотерапевти.

Квалифициран член на Българска асоциация по музикотерапия. Съръководител на Обучителна стратегия “Музикотерапевтични подходи в психотерапията ". Обучител и супервизор към Обучителната стратегия на Българска асоциация по музикотерапия.

Член на Дружество на психолозите в България, на Българско сдружение по психодрама и групова терапия и на Съюза на учените в България /Секция Педагогика и Психология/

Един от основателите на научното направление " Клинична обществена работа “. Проф. Витанова има голям принос за развиването на клиничната обществена работа, за основаването на магистърската стратегия " Клинична обществена работа “.

Тя е и обичан учител, теоретичен началник на редица сполучливо защитили студенти и докторанти.

Колегите и приятелите от Факултета по педагогика, към чийто състав се причислява през 2000 година, ще я запомнят с усмивката й, излъчването й, силата й, професионализма и колегиалността й.

Поклон пред светлата й памет!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР