Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщава, че

...
Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщава, че
Коментари Харесай

Почина големият историк акад. Константин Косев

Софийският университет " Св. Климент Охридски " с надълбоко огорчение оповестява, че умря видният български историк и държавник акад. Константин Косев - учител в Историческия факултет на СУ в интервала 1974-1989 година, както и от 1991 до 1997 година Това оповестиха от висшето учебно заведение.

Акад. Константин Димитров Косев е роден на 15 август 1937 година в Дупница. Той е наследник на акад. Димитър Косев. Акад. Константин Косев е водеща фигура в научния живот на България от 60-те години на 20-и век до момента. Завършва специалността " История " в Софийския университет през 1960 година, пази докторската си дисертация с теоретичен началник проф. Александър Бурмов през 1965 година Специализира в Германия през 1966-1967 година Заместник-директор е на Института по история и на Единния център по история към Българска академия на науките. Научната му кариера минава през отбраната на огромен докторат от 1977 година, а през 1979 година става професор. От 1989 година е член-кореспондент на Българска академия на науките, а от 2003 година е учен. От 1996 до 2007 година е заместник-председател на Българска академия на науките.

Огромни са заслугите на акад. Константин Косев за проучването и популяризирането на българската възрожденска история. Неговите скъпи аналитични писания върху историята на Априлското въстание, за връзките сред Великите сили за Източния въпрос и за Освобождението на България, както многочислените публикации, студии и монографии върху разнообразни исторически тематики, са трайни ориентири в подготовката и възпитанието на редица нови генерации историци и откриватели на българското минало, означават от академичната общественост на Софийския университет.

Поклонението ще се състои на 29 ноември от 10.00 ч. в траурната организация " Мира ", до входа на Централните софийски гробища.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР