Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщава, че

...
Софийският университет Св. Климент Охридски с дълбоко прискърбие съобщава, че
Коментари Харесай

Почина историкът проф. Веселин Тепавичаров |

Софийският университет " Св. Климент Охридски " с надълбоко огорчение оповестява, че умря проф. днк Веселин Тепавичаров, дълготраен учител в Историческия факултет на Алма матер.

Веселин Тепавичаров е роден на 5 декември 1957 година в гр. Етрополе. Завършва Историческия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1981 година и цялата му професионална орис е обвързвана с живота и развиването на Алма матер. Доктор по история (1989), доцент по етнология (2000), лекар на науките за културата (2016), професор по етнология (2019). Два мандата е ръководител на Общото заседание на Историческия факултет, член на Контролния съвет при Софийския университет, два мандата е началник на катедра „ Етнология “, член на Общото заседание на Софийския университет, дълготраен член на Факултетния съвет на Историческия факултет. Носител на Почетен знак със синя лента на Софийския университет за повсеместен принос към идеята на Алма матер.

Проф. днк Веселин Тепавичаров е член на редица авторитетни интернационалните и национални университетски асоциации и сдружения. Ръководител на сполучливо защитили докторанти и магистранти, на които помагаше неуморно и безрезервно. Уважаван и ерудиран преподавател и откривател, чиито научни ползи са свързани с новата и модерна българска история, с теорията и историята на етнологията и културната антропология, с политическата антропология. В това направление са и издадените от него монографии „ Съюз на демократичните сили това съм аз (Политическа антропология на последователите на СДС) “ (2018) и „ Носталгията по социализма в България “ (2019).

Проф. Веселин Тепавичаров бе човек с огромно сърце, който изпитваше почит към Софийския университет. С позитивната сила, която излъчваше, с тънкото си възприятие за комизъм, с любовта си към индивида, проф. Тепавичаров бе автентичен хуманист, каквито рядко се срещат в нашата актуалност. Той постоянно търсеше и намираше положителното у хората, по тази причина по несравним метод съчетаваше уменията на историка и етнолога.

" Благодарим ти, скъпи Веско за твоя професионализъм, за твоята отдаденост и самоотверженост! Ти постоянно ще бъдеш част от Историческия факултет ", пишат сътрудниците му.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР