Софийският университет Св. Климент Охридски продължава да бъде на първо

...
Софийският университет Св. Климент Охридски продължава да бъде на първо
Коментари Харесай

СУ е единственият български университет в първите 1000 в света

Софийският университет " Св. Климент Охридски " продължава да бъде преди всичко в най-вече професионални посоки в националната рейтингова система на висшите учебни заведения. СУ резервира и позициите си в международните рейтингови ранглисти на университетите и е единственият български университет в първите 1000 висши учебни заведения в международните ранглисти, сподели ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков на академичното празненство за патронния празник на висшето учебно заведение.

Той посочи, че това значи, че СУ е в първите 4 % на международните университети, а в някои посоки е в първите 2 %. Продължаваме да разкриваме нови специалности и да обновяваме годишно образователните проекти и стратегии. СУ предлага обучение в 119 специалности за бакалавър след приблизително обучение, както и в над 400 магистърски стратегии. Броят на новоприетите студенти в бакалавърските и в магистърските стратегии през последните години се резервира, като в този момент студентите в СУ са над 20 600, а 1115 от тях са задграничните студенти, сподели проф. Герджиков. Той акцентира, че СУ е водач и в докторантското образование и предлага най-вече упълномощени докторски стратегии в страната - 184. Пет нови докторски стратегии са в процедура за утвърждение, а общо докторантите в СУ са 933.

Сертификатът по български език от Департамента за езиково образование на СУ се признава за балообразуваща оценка във висшите учебни заведения за българите от чужбина и е включен в програмата " Печат за двуезичност " към този момент в 11 американски щата, осведоми ректорът. Той напомни, че СУ има шест кариерни центъра, има издателство, четири музея, има също академични медии и спектакъл, ботанически градини и академични библиотеки.

Софийският университет продължава да е водещият университет в България по научни изявления, сподели проф. Герджиков и добави, че седем от 15-те най-цитирани български учени са от СУ. СУ има и най-вече сполучливи планове по програмата " Хоризонт 2020 " и взе участие в трите центъра за върхови достижения в страната, регистрира ректорът. Той означи, че СУ извършва в този момент над 300 научни планове.

СУ е един от най-успешните университети в Европа в студентската и преподавателската подвижност, и в този момент имаме настоящи над 700 контракта с над 400 университета от 32 европейски страни, осведоми проф. Герджиков. Той съобщи, че Софийският университет реализира всички тези резултати с помощта на своите 1600 преподаватели и откриватели, като доста от тях са носители на националните награди за просвета " Питагор " и на влиятелни интернационалните награди.

Независимо каква компетентност учат, студентите на СУ би трябвало да се научат да бъдат изобретателни и виновни персони, с автентично креативно мислене, разяснява ректорът и означи, че СУ има към този момент два центъра, свързани с изкуствения разсъдък, приготвя се и трети център.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР