Софийският университет се затваря за външни посетители до 31 декември

...
Софийският университет се затваря за външни посетители до 31 декември
Коментари Харесай

Софийският университет се затваря за посетители до 31 декември, праща болните 28 дни в изолация |

Софийският университет се затваря за външни гости до 31 декември 2020 година. Студентите и преподавателите ще са длъжни да са с маска/шлем на лекциите, ще сядат през място и ще влизат и излизат " под строй " - влезлите първи ще сядат най-отзад, последните - най-отпред и ще излизат първи. Откриване на образователната година на 1 октомври ще има, само че само за първокурсниците, срещите с останалите ще се провеждат присъствено или онлайн по решение на ръководителя на съответното звено. То ще е навън - пред националната библиотека. Речи в ректората не се чакат. Положителните за COVID-19 ще бъдат изолирани вкъщи съвсем месец - 28 дни.

Новите правила са записани в заповед от 16 септември на ректора проф. Анастас Герджиков, която разпорежда още буквално на преподаватели и чиновници " несъществени контакти на работните места да бъдат лимитирани ".

Какво още е заповядано?

Хигиенизиране

Два пъти на ден ще се дезинфекцират подове, дръжки на порти, ключове за осветяване, бутони на асансьори, парапети, тоалетни чинии, умивалници, кранове и други Управителите на здания ще са длъжни да обезпечат сапун, дезинфектант и персонални защитни средства на личния състав (т.е. маски, шлемове). Задължително е в тоалетните да има течаща топла вода и течен сапун или дезинфектант и виновните да внимават да не свърши, без да са заредили нов.

Управителите също би трябвало да създадат по този начин организацията за влизане и излизане, че да не се струпват хора и да има отдалеченост. Охраната ще мери температурата на входа. Там, в коридорите и пред по-големите аудитории ще има дозатори. По стените ще има осведомителни табели или стикери, които да припомнят на хората да носят маски, да си мият ръцете и да стоят на разстояние от останалите. Трябва да се провежда и в двете посоки придвижване на хората по коридорите.

Достъп до постройките

До 31 декември се не разрешава:

- външни гости да влизат в образователните здания на СУ. При неотложна нужда това да става, откакто защитата получи удостоверение по телефона от съответния служител/преподавател;

- провеждането на всеобщи мероприятия в СУ, в това число конференции, полемики, обществени лекции, представления, концерти и други културни събития, спортни прояви, промоции за връчване на дипломи, комисии и работни групи и други Събитията, които не могат да бъдат анулирани, се организират след документално координиране с ректорското управление навън или при претовареност на местата до 30% от потенциала.

Забранява се в образователните здания да влизат хора под карантина или със признаци (повишена температура, кашлица, затруднено дишане и др.).

Студентските столове, кафенетата и заведенията за хранене ще могат да се употребяват, само че при съблюдаване на рекомендациите на Министерство на здравеопазването и БАБХ.

Лекции

Всички преподаватели, студенти и чиновници са длъжни да носят маски в общите закрити елементи на образователните здания, в общежитията и в библиотеките. На лекция маска може да няма единствено преподавателят и/или студент, който приказва сега.

Дали през зимния учебен срок н 2020/2021 година ще се учи присъствено, или отдалечено ще вземат решение деканите. Ако е присъствено, в залите би трябвало да има табели, че сядането е разрешено през едно място; при влизане студентите би трябвало да заемат местата в обратна посока, а в края на образователния час първи да излизат седящите най-близо да вратата . Залите ще се дезинфекцират най-малко един път дневно сред часовете и в края на деня и ще се проветряват по време на всяка отмора.

Ректорът предлага за всички дисциплини да са готови и онлайн курсове, с цел да имат достъп до тях и студентите под карантина, с хронични болести и от рискови групи.

В случай на нужда събота и неделя могат да бъдат включени като образователни дни в разписа на занятията.

Ако е допустимо, спортните занятия да са навън, до момента в който времето го разрешава и да се обезпечи ранно взимане на практическите занимания; спортовете, при които се постанова да са на закрито, да се организират при съблюдаване на обществена отдалеченост - изисква заповедта. Трябва да има и проект " за поетапно прилагане на съблекалните ". Студентите с хронични болести и от рискови групи би трябвало да бъдат освободени от на практика занимания и да им се предложи онлайн образование от Центъра по кинезитерапия. На тези, които са лимитирани заради епидемиологичната обстановка (заразени, под карантина, грижат се за непосредствен, не могат да пътуват и т. н.) и не могат да посещават занятия, да бъде обезпечен достъп до онлайн извършения за тренировки в домашни условия и теоретична подготовка. Ако обстановката наложи прекосяване към смесено образование, на практика занимания ще се организират единствено с първокурсници, а образованието ще е на блокове с понижен брой студенти съгласно типа спорт.

Всички образователни практики и хоспитирането ще бъдат присъствени, а в случай че е невъзможно - онлайн или да бъдат отсрочени. Ако се отсрочат, тези дисциплини няма да се взимат поради като неположени за завършването на образователната година, нито да се включват при изчисляването на общия триумф за стипендия. Неположените сполучливо изпити по дисциплините от летния учебен срок няма да се взимат поради като неположени за завършването на образователната година, като се изключи специалностите „ Медицина “, „ Медицинска сестра “ и „ Медицинска рехабилитация и ерготерапия “ и всички специалности на Факултета по математика и информатика.

До две седмици преди началото на сесията деканите на факултетите би трябвало да изготвят график на изпитите с информация за метода на осъществяване на всеки изпит – присъствено или отдалечено, както и дали има смяна на формата на финален надзор и т. н.

Държавните изпити и отбраните на дипломни работи ще се организират присъствено, а в случай че това не е допустимо – отдалечено (държавните изпити – в платформата Мудъл, а отбраните на дипломни работи – в обществено налични среди). До две седмици оценките би трябвало да бъдат нанесени.

Кандидат-докторантските изпити по специалността ще са присъствени, а в случай че е невероятно – отдалечено. Кандидат-докторантските изпити по непознат език ще са отдалечени, а в случай че това е невероятно – присъствено.

Работа на администрацията

Администрацията на СУ се връща на работа присъствено. За всеки би трябвало да има 4 кв. метра повърхност, а в случай че това е невероятно, ще се работи на смени по график.

" Несъществени контакти на работните места да бъдат лимитирани " - подрежда ректорът.

При присъствена работа началниците на отдели и браншове би трябвало да провеждат активността по метод, който обезпечава спазването на отдалеченост минимум от 1,5 м. сред чиновниците и посетителите. При директно обслужване на гости е наложително потреблението на маска за лице или защитен шлем. Това може да не се съблюдава, в случай че са обезпечени механични загради от стъкло или различен транспарантен материал, допускащ влажно разчистване или стерилизация.

Университетска библиотека

До 31 декември достъп до Централна университетска библиотека и филиалните библиотеки имат единствено преподаватели, докторанти, студенти и чиновници на Софийския университет . Достъп за преподаватели, докторанти и студенти от други висши учебни заведения и научни организации може да бъде даван по изключение с позволение на ректора или шефа на Университетска библиотека.

Работното време с читатели на Централна библиотека ще е от 8.00 до 20.00 ч., а на филиалните – от 8.30 до 17.30 ч.

Всички читални да работят с потенциал 30% от работните места , като се обезпечи отдалеченост от най-малко 1,5 м. сред читателите, подрежда ректорът. Допускат се единствено читатели с маски, като при влизане всички читатели наложително дезинфекцират ръцете си. В зоните за заемане на литература не се разрешава скупчване на читатели и се съблюдава отдалеченост от 1,5 м. При нужда читателите изчакват отвън библиотеките. При подобаващи условия да се работи при отворени прозорци. При неспособност да се прави наложително проветряване по 10 минути на всеки час. Забранявам потреблението на настолните компютри в читалните зали.

Командировки, подвижности и стажове в чужбина

Разрешават се командироването и пътуванията на университетския състав, чиновниците от администрацията и студентите в чужбина, както и пътуванията за подвижност или стаж по стратегия Еразъм+.

Всички членове на университетския състав, чиновници от администрацията и студенти, както и задграничните преподаватели, откриватели и студенти, които идват с начална точка на тръгване от трети страни отвън Европейския съюз, показват документ, показващ негативен резултат от извършено до 72 часа преди влизането в страната проучване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. Лицата, които не показват подобен документ, се задължават да се подложат на 14-дневен карантинен интервал. В интервала на карантината те са длъжни да не напущат домовете си или мястото, в което са показали, че ще обитават за посочения в предписанието период, и да съблюдават инструкциите, избрани със заповедите на министъра на опазването на здравето. Ако до приключване на избрания период не се появят признаци за COVID-19, карантината се прекратява.

При поява на признаци на остри респираторни заболявания (повишена температура, кашлица, хрема и други) у преподаватели, студенти или чиновници:

– лицето със признаци се освобождава от работа/занятия и напуща неотложно постройката на Университета;

– откакто лицето напусне помещението, преподавателят/началникът на отдела оповестява на шефа на постройката и в къс период се прави щателна стерилизация с биоцид с вирусоцидно действие;

– лицата със признаци са длъжни да се свържат по телефона с общопрактикуващия си доктор или със съответната районна здравна ревизия, откъдето да получат инструкции съгласно случая.

Лицата с доказано заразяване с COVID-19 осведомят по телефона декана/началника на отдела, който би трябвало неотложно да се свърже със съответната районна здравна ревизия (РЗИ). Идентифициране на контактните лица и ограниченията, които да се подхващат, в това число лицата, които се слагат под наложителна карантина, се разпореждат от РЗИ.

Потвърдените случаи на COVID-19 подлежат на наложителна изолираност и лекуване в домашни условия за интервал от 28 дни от датата на потвърдителното лабораторно проучване - написа в заповедта. В интервала на наложителната изолираност в домашни условия лицата са длъжни да не напущат домовете си или мястото, в което са показали, че ще обитават. Изолацията в домашни условия се прекратява след приключване на 28-дневната наложителна изолираност и при приемане на един негативен резултат от извършено проучване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19. При позитивен резултат изолацията в домашни условия се удължава до приемане на негативен резултат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР