Софийският университет на 130 годиниСофийският университет Св. Климент Охридски навършва

...
Софийският университет на 130 годиниСофийският университет Св. Климент Охридски навършва
Коментари Харесай

Софийският университет на 130 години

Софийският университет на 130 години
Софийският университет „ Св. Климент Охридски ” навършва 130 години от основаването си и означи своя патронен празник. По този случай университетският съвет на най-старото висше учебно заведение сервира цветя на паметника на своя патрон Св. Климент Охридски, а на гала, която се организира в Аулата бяха наградени преподаватели и студенти за реализирани триумфи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Такъв е Софийският университет след 130 години развиване. Той е най-старият и максимален университет в България, предлагащ висококачествено обучение и даващ най-високи научни резултати. 130 години чества и българското висшето обучение ”, сподели по време на откриването на церемонията ректорът на университета проф. Анастас Герджиков.

Той акцентира, че университетът се разполага в 18 здания, обгръща и 1 факултета, 3 департамента, голям брой центрове и обслужващи звена, само че той е максимален не поради това, а поради обстоятелството, че той предлага образование в 120 бакалавърски специалности, над 400 магистърски и близо 200 докторски стратегии. В него получават образованието си 21 000 студенти във всички просветителни посоки, от които 1200 задгранични.

„ Софийският университет е университетът с основна писмен знак и за какво когато кажем университетът всеки българин знае за кой университет приказваме. Ние се гордеем с това ”, добави ректорът.

Той посочи, че кулминационната точка на празненствата ще бъде на 8.12, която преди да стане празник на студентите е била ден на патрон на висшето учебно заведение и това е рождената дата на университета. На 8.12. 1988 година Народното събрание приема закон за превръщане на висшият педагогичен курс към първата мъжка гимназия във висше учебно заведение. Празникът ще бъде маркиран с концерт в Народния спектакъл. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР