Софийският районен съд /СРС/ не уважи искането на Районната прокуратура

...
Софийският районен съд /СРС/ не уважи искането на Районната прокуратура
Коментари Харесай

СРС не остави под стража на арестуван при протестите на 2 септември мъж

Софийският областен съд /СРС/ не почете настояването на Районната прокуратура за взимане на мярка за неотклонение на един от арестуваните по време на митинга на 2 септември протестиращи - Росен Миленов.

Миленов има повдигнато обвиняване по член 325 от Наказателния кодекс за безчинство, тъй като по време на митинга се е качил върху тавана на длъжностен полицейски автомобил, от който е скандирал през мегафон "Оставка, отпадъци! ", "Мутри, вън! ", "Щом би трябвало да влезем със мощ и да ги изметем! ". Прокуратурата настояваше на мъжа да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража.

Съдът разяснява въпроса дали тези дейности могат да бъдат окачествени като хулигански по смисъла на член 325, алинея 2 от Наказателен кодекс. В сегашния случай става дума за позволен цивилен митинг, което допуска малко по-радикални изразни средства и метод на практикуване на правото за изложение на мнение, счита магистратът. Изискването е тези средства и способи да не са непропорционални на задачите на митинга и на дейностите на органите, както и да не заплашват здравето или живота на другите присъстващи.

Според съда няма мотив отправените изрази да бъдат избрани като хулигански, наедно с качването на обвинения на автомобила, който е бил неохраняван във въпросния миг. Според магистрата Миленов е направил дейностите, разказани в привличането му за обвинен.

Съдът обаче установи, че няма обосновано съмнение за осъществено закононарушение от общ темперамент в тази ситуация и остави обвинения без мярка за неотклонение.

Решението може да бъде протестирано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР