Софийският планетариум Андромеда се открива този уикенд, съоръжението е изградено

...
Софийският планетариум Андромеда се открива този уикенд, съоръжението е изградено
Коментари Харесай

София вече има планетариум

Софийският планетариум " Андромеда " се открива този уикенд, оборудването е построено в комплекса на, с помощта на „ напъните на ужасно доста хора и гостоприемството на Столична община ”, както написа в поканата на на Арт центъра.

Диаметърът на купола е  5 м, оборудването е с  височина 4,6 м, а потенциалът на посещаване е до 15 души. Програмата на  ще включва прожекции, лекции, мастър класове и специфични събития. Под купола, като се изключи че, с помощта на проекторната система, ще е допустимо преформатирането на 2D филми за спецификите на пространството, ще има и разнообразна стратегия от филми от разнообразни области на човешкото познание – космос, физика, биология, а също - история, стопанска система, игри и доста други.

Софийският планетариум е високотехнологичен български план, осъществен напълно у нас (с изключение на проекторната система) от екип млади конструктори и учени от, които през последните години построиха и първите два български: военния " Фотоника " MAS G1 и гражданския  " Фотоника " СAS C172.

За откриващия уикенд програмата на Софийския планетариум планува следните прожекции:

АСТРОНОМИЯ

(24 мин)

Филмът " Астрономия " е встъпление в основите на астрономията, нейната история и най-големи открития. Едно галактическо шоу, което споделя за достиженията, които са станали вероятни, с помощта на галактическия телескоп " Хъбъл " и разкрива вероятностите от галактическия телескоп " Джеймс Уеб ".

ОТ ЗЕМЯТА КЪМ ВСЕЛЕНАТА

(32 мин)

Нощното небе, по едно и също време красиво и мистериозно, е било обект на диалози към огъня, на антични легенди и благоговение от момента, в който съществуват хората. Желанието да схванеш Вселената, е може би най-древната интелектуална задача!

Въпреки това едвам в последните години хората имат опция да изследват научно нашето място в безкрайния Космос. Да проследим пътя на галактическите открития от теориите на античните гръцки астрономи до днешните великански телескопи, ни кани филмът " От Земята към Вселената "!

ОБРАТНО НА ЛУНАТА. ЗАВИНАГИ!

(25 мин)

Образователното звездно шоу " Обратно на Луната. Завинаги! " споделя за тимове от целия свят, състезаващи се за най огромната премия в човешката история, която се дава за кацане на лунната повърхнина на роботизиран галактически уред за първи път в последните 50 години!

Глобалната конкуренция е основана за да възпламени искрицата на въображението и да въодушеви нови стъпки в галактическите проучвания - не от държавните управления и страните, а от жителите на целия свят!

WAITING FAR AWAY

(12 мин)

" Изследователят на Космоса стигна доста надалеч... само че не откри дом ". Звездно шоу, което пресъздава полет измежду звездите, съчетаващ действителност и артистичнo странствуване на въображението в дълбокия Космос.

Билети за прожекциите в, част от, се купуват на касите в центъра.

Цени: от 10 до 18 лева

Деца до 7 години влизат гратис, в случай че седят в родител.

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР