Софийският офис на Paysafe е най-големият в групата - над

...
Софийският офис на Paysafe е най-големият в групата - над
Коментари Харесай

На шопинг за електронни разплащания

Софийският офис на Paysafe е най-големият в групата - над 800 души

Технологичните компании леко забавят растежа на приходите си. Сега той е 14%, а година по-рано е бил 23%

Компанията за електронни разплащания е нараснала приходите си с към 57% до 82.6 млн. лева, което я трансформира в най-голямото софтуерно сдружение в страната

Глобалният бранш за електронни разплащания безусловно не може да си поеме мирис. Само преди месец английската Worldpay се съгласи да бъде добита от американския си съперник Vantiv за 7.7 милиарда паунда, а шведската Bambora одобри офертата от 1.5 милиарда евро на френската група Ingenico. Поредната вест за възможна договорка индиректно визира и България, защото касае Paysafe Group. А тя има огромен екип в София, който продължава да се разраства, и за предходната година локалното сдружение е най-голямата компания в софтуерния бранш по доходи в страната.

Едни от най-големите и известни световни фондове за дялови вложения Blackstone и CVC Capital Partners са подали предварителна оферта от към 3 милиарда паунда за записаната на остров Ман Paysafe,. В същото време английската компания пък желае да купи щатската Merchants` Choice Payment Solutions за 470 млн. $, с която да укрепи позициите си в Съединени американски щати.

Източници от Paysafe потвърдиха пред Reuters, че претендент купувачите са се свързали с тях още при започване на май, когато акциите на групата се търгуваха на цена от към 450 пенса. Те към този момент са на равнище от към 590 пенса (виж графиката), колкото е и сегашната оценка за придобиване. CVC и Blackstone имат период до 18 август да подадат обвързваща оферта. Източниците от Paysafe допълниха, че откакто преди време компанията е отхвърлила редица индикативни предложения, е решила да даде на претендентите достъп да извършат дю дилиджънс.

Според информация от договарянията, представена от WSJ, двата фонда наддават за Paysafe дружно, защото цената е прекомерно висока за всеки един от тях поотделно. За CVC договорката е тип завръщане: преди този момент беше притежател на компанията за електронни разплащания Skrill, която продаде на Optimal Payments за 1.2 милиарда $ през 2015 година и по този начин беше основана Paysafe. Екипът на Skrill в България също мина в новата компания.

" CVC познава бранша извънредно добре, а Paysafe има доста добра основа за бъдещо развиване, изключително поради взрива на безкешовите разплащания ", съобщи източник от банковите среди пред Reuters. Бъдещата договорка получи и поддръжка от най-големия акционер в Paysafe: Old Mutual Global Investors, който държи дял от 10.3% в групата. Бордът на компанията към момента не се произнесъл, само че към този момент няма данни да желае да отхвърли изискванията.

Различната компания

Paysafe има бизнеса за обработка на разплащания Neteller, както и системата за мобилни транзакции Skrill. Услугите й се употребяват както от компании, по този начин и от крайни консуматори. Тя е друга от останалите компании за електронни разплащания, защото половината от приходите й идват от обработка на транзакции в бранша за онлайн залагания и игри. Според WSJ някои вложители не са удовлетворени от обвързваните с тази активност опасности - най-много в азиатския бизнес на Paysafe, който носи към една пета от облагата на компанията преди налози и обезценка. През декември акциите на групата се сринаха с към 38% поради ограниченията на китайските управляващи против хазартния бизнес, въпреки че след това те възвърнаха предходните си стойности. Ето за какво и продажбата на част от азиатския бизнес е едно от изискванията на възможната договорка със CVC и Blackstone. За 2016 година оборотът на Paysafe за първи път надвиши 1 милиарда $ при EBITDA от 300 млн. $.

Сделката включва и дълг, който ще бъде употребен за придобиването на Merchants` Choice Payment Solutions за 470 млн. $. Очаква се присъединението на този бизнес към Paysafe доста да усили наличието в Съединени американски щати и нови към 60 000 клиенти с транзакции за към 14 милиарда $ годишно.

Анализаторите настояват, че транзакцията е отлична за купувачите, защото прави оценка Paysafe по-ниско от офертите за съперници. Предложението на CVC и Blackstone е към 20 пъти предстоящата облага за тази година, до момента в който това на Vantiv за Worldpay е 38 пъти.

Един сигурен победител от възможното сполучливо довеждане докрай на договарянията ще е изпълнителният шеф на Paysafe Джоел Леоноф. Канадецът е бил директен очевидец на разрастването на пазара на електронни разплащания в последните 20 години. Той основава SureFire Commerce през 1997 година, преди да я слее с Optimal Group и да сътвори Optimal Payments, която пък купи Skrill преди две години и по този начин сътвори Paysafe. Той ще получи 58 млн. паунда при продажбата на групата.

Сделки, покупко-продажби

В бранша за цифрови разплащания тече огромна консолидация. Вълната потегли още през предходната година, когато Mastercard закупи английската Vocalink за 700 млн. паунда. Сега, въпреки и изискванията към този момент да са контрактувани в упомената договорка за Worldpay, някои експерти не изключват в наддаването да се включат и колоси като JPMorgan Chase или Paypal Holdings. В същото време други фондове - Permira и Nordic Capital, приготвят оферта за датската платформа за разплащания Nets A/S. Познатите в България Advent International и Bain Capital също оповестиха придобивания в бранша през последните месеци. Причината за интензивността е ясна - разплащателните системи са извънредно търсени във време, когато от ден на ден консуматори минават от кеш към покупки през смарт телефона и други мобилни устройства. Ето за какво предстоящият двуцифрен напредък в бранша в идващите години не оставя безучастни и вложителите.
Българската връзка

Глобалната компания има над 2200 чиновници, а в центъра в София работят над 800 души, от които над 150 са софтуерни разработчици. Компанията има офиси и в Лондон, Виена, Монреал, Калгари, Калифорния и други Освен програмисти, от България работят и експерти по мрежови системи, админи на база данни, огромен екип за осведомителна сигурност, обслужване на клиенти - търговци и консуматори, обслужване на заплащанията, финансови експерти и други Служителите в София работят основно по един от трите съществени бизнеса на Paysafe - цифровия портфейл, като създават софтуерни решения и поддържат системата отсам. " Пейсейф България " е с доходи от съвсем 83 млн. лева От българския офис обявиха, че към момента е рано да разясняват възможната договорка със CVC и Blackstone.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР