Софийският офис на Европейския съвет за външна политика организира дискусия

...
Софийският офис на Европейския съвет за външна политика организира дискусия
Коментари Харесай

Весела Чернева: Кулминацията в Македония още не е настъпила

Софийският офис на Европейския съвет за външна политика провежда полемика на тематика:

„ Eвропейската и българската позиция към референдума в Македония “

За предаването „ Преди всички “ по „ Хоризонт “ Весела Чернева - заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и шеф на Софийския офис показа

„ Гледните точки са много повече от две. В самата Македония те са сигурно повече от две. Ще се опитаме, дружно с фондация Конрад Аденауер, да покажем какво значи протичащото се в Македония за Европейския път на страната и района, само че също по този начин какво съответно България, като комшия, мисли, тъй като сякаш този спор - за българския интерес, българската позиция, мина някак едностранчиво. Аз мисля, че занапред България би трябвало да осъзнае което е значимо това, което се случва в Македония и какъв огромен залог има в това за всичките ни съседи. Референдумът изкара едни над 600 000 души в Македония и те споделиха своето изрично „ да “ в поддръжка на контракта с Гърция. Този факт не би трябвало да бъде омаловажаван.  Да, в действителност доста хора се надяваха на по-голямо присъединяване, само че в последна сметка референдумът има консултативна роля “.

Въпросът е ще успее ли Заев да трансформира гласовете от референдума в тези действителни гласове за своята партия, в случай че отиде на предварителни избори, разяснява Чернева:

„ Кулминацията още не е настъпила. Ние някак си се държахме все едно референдума беше тази композиция, само че, съгласно мен, тя е през идващите дни и седмици. Затова е значимо и да помислим малко в другите сюжет какво значи това “.

Гледната точка да не се месим във вътрешните работи на Македония е била законна предвид на опозиционните обвинявания в страната, че държавното управление на Заев надали не слугува на българските ползи, посочи тя. Въпреки това, съгласно нея, в случай че сега Македония изпусне опцията да завърши съглашението си с Гърция за името, това може да се отрази на целия район:

„ Може да има резултат освен върху самата Македония, а върху това кадърен ли е района на Западните Балкани да стига до някакви градивни решения и допустимо ли е той да желае да избере самичък своя европейски път или той може би е просто налаган извън и няма потребност това да продължава “.

В Гърция се задават европейски и парламентарни избори, напомни тя.

„ Трябва да си дадем ясна сметка че този прозорец в който този въпрос би трябвало да бъде решен е в идващите няколко месеца. Гърция влиза в предизборна акция при започване на идната година и парламентарни избори напролет. Това не е обстановка, в която там може да мине ратификация в Народното събрание. Затова, в случай че има избори в Македония, те би трябвало да станат бързо, тъй че вероятно ново болшинство да може да прекара такива конституционни промени до края на годината или в първите седмици на януари. С всички опасности, които биха се съдържали в едни такива избори, те ще са идващият логически ход, в случай че парламентарната процедура не успее “.

Всяка страна, която се причислява към Европейски Съюз, знае, че с изключение на огромните изгоди би трябвало да направи и неща, които са приятни и лесни. В случая с Македония, това е съглашението за името, посочи Чернева:

„ Ако македонците не могат да вземат това решение, това също би трябвало да стане ясно, тъй като би трябвало да можеш да избереш своята посока. Това е значим миг за това за каква еднаквост в действителност приказваме, тъй като доста постоянно ВМРО- ДПМНЕ постоянно изяснява по какъв начин въпросът с идентичността е прекомерно комплициран, с цел да бъде решен с референдум. Да, по този начин е! Но в случай че има европейска еднаквост за Македония,  македонците би трябвало да я защитят и да покажат, че тя е тази, която доминира “.

Поканата за НАТО към Македония е на процедура подготвена, само че би трябвало да има съглашение, тъй като през 2008-а година, на срещата на върха на НАТО в Букурещ страната е била уверена, че Гърция няма наложи несъгласие на приемането ѝв НАТО, напомни Чернева

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР