Софийският международен литературен фестивал представя над 50 събития до 15

...
Софийският международен литературен фестивал представя над 50 събития до 15
Коментари Харесай

100 участници в Софийския международен литературен фестивал

Софийският интернационален книжовен фестивал показва над 50 събития до 15 декемврив Мраморното предверие в НДК. В афиша на седмото издание са срещи с български и задгранични създатели, тематичният панел „ Разговори за бъдещето “, полемики, изложения, „ Тайно поетическо четене “... Международната стратегия е отдадена на многообразието на френскоезичната литература, а гостуващите писатели ще бъдат от разнообразни страни и континенти. На старта е конференцията „ Да пишеш на френски “, проведена от Международната организация на франкофонията – на 9 и 10 декември в Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. До 15 декември в НДК върви и 47-ият Международен панаир на книгата, който всяка година събира хиляди гости. Виетнамката Анна Мои и мароканецът Махи Бинбин – журналист, художник и ваятел, откриват публично фестивала с лекции на 9 декември от 17 до 19 часа в Аулата на Алма матер. Махи Бинбин написа романа си „ Звездите на Сиди Мумен “ за 14 младежи на възраст сред 18 и 25 години от най-бедното предградие на Казабланка, които през 2003 година се самовзривяват на разнообразни места в града. Махи Бинбин прекарва много време в този район, с цел да разбере процеса на радикализация и по какъв начин „ някой основава човешки бомби за толкоз малко време “.  Книгата е преведена на 15 езика. По нея е основан и филм с името „ Божиите коне “. „ Тъй като спечелихме пари и популярност на гърба на немотията, взехме решение да върнем дължимото на тези деца “, споделя Махи Бинбин. Така той прави пет културни центъра, които през днешния ден приютяват над 1000 момчета и девойки. Анна Мои е притежател на висшето френско отличие за „ обилни заслуги към обогатяването на френското културно завещание “ – Ордена за изкуство и литература. Тя приказва шест езика, само че в България Анна Мои ще опише за избора да пишеш на френски, да разказваш точно на този език за контузията, глада, унижението и ужасите на войната. Самата тя назовава изборът да пишеш на език, друг от майчиния, трансгресия. В идващите дни още осем създателя ще добавят и обогатят разбирането за френскоезичната литература - Самира Негруш от Алжир, Ким Тхуи от Канада,  Жан-Марк Тюрин и Армел Жоб от Белгия,  люксембургският стихотворец Жан Портанте,  французинът Франсоа-Анри Дезерабл,  швейцарският създател, притежател на „ Гонкур “, Бернар Коман  и Дени Терио от Канада. Елица Георгиева, Албена Димитрова и Аксиния Михайлова, които пишат на френски, споделят  мисли на 10 декември от 17. Сред българските участници тази година са поетите и писателите Албена Стамболова, Белослава Димитрова, Велина Минкова, Владислав Христов, Галин Никифоров, Георги Борисов, Георги Тенев, Елена Алексиева, Емануил А. Видински, Иван Ланджев, Иван Христов, Ирена Иванова, Камелия Кучер, Леони Ходкевич, Марианна Георгиева, Мария Касимова-Моасе, Петър Денчев, Петър Чухов, Пламен Дойнов, Радко Пенев, Силвия Недкова, Теодора Димова, Цветанка Еленкова и Чавдар Ценов.

Публиката ще види галерия с произведения на художничката Яна Левиева, която си отиде преди година. Експозицията ще бъде както за гледане, по този начин и за четене, защото особено за нея текстове приготвиха писатели, издатели, преводачи, измежду които Антоанета Колева, Георги Господинов, Илко Димитров, Йордан Ефтимов, Катя Митова, Кристин Димитрова, Людмила Балабанова, Мария Добревска, Пенка Казанджиева, Петър Горанов, Правдолюб Иванов, Цветанка Еленкова и Яна Букова. Откриването е на 10 декември от 18. На 11 декември от 17 Антон Стайков ще показа своята лекция „ Деветото изкуство приказва френски “ (Метаморфозите на френскоезичния комикс – от веселба за деца до изкуство за всички възрасти). Тя ще бъде съпроводена и с галерия на комикси, до която ще бъде самостоятелен специфичен кът-читалня. Петя Кокудева, Радослав Парушев, Елица Георгиева и Момчил Николов са писателите, които ще вземат присъединяване в Бързите литературни срещи на 12 декември от 20 във Fox Book Café, наподобяващи инцидентния принцип на Speed Dating-формата. Публиката е директен участник. В рамките на 5 минути всеки посетител на събитието ще беседва с един или няколко от писателите. Авторите ще са подготвили тематики за диалог, а хората ще сядат при тях на инцидентен принцип.  Местата са лимитирани и е нужно авансово записване.

Известният литературно-сценичен формат „ Актьори против поети “ гостува на фестивала  на 14 декември от 20 в ДНК – пространство за актуален танци и пърформанс. В поетичната борба този път ще влязат някои от най-впечатляващите млади поети - Виолета Кунева, Мартин К. Илиев, Александър Байтошев, Лилия Трифонова и Стефан Икога, а актьорите, които ще се изправят против тях, са Августина-Калина Петкова, Иван Станчев, Петър Петров, Станислав Кертиков, Цветелина Атанасова. Водещ ще бъде Лилия Гелева.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР