Софийският кмет Васил Терзиев иска Столичният общински съвет (СОС) да

...
Софийският кмет Васил Терзиев иска Столичният общински съвет (СОС) да
Коментари Харесай

Терзиев иска СОС да му разреши дълг от 38 милиона

Софийският кмет Васил Терзиев желае Столичният общински съвет (СОС) да позволи София да вземе безлихвен заем от 38 милиона - 23 милиона от бюджета на финансовото министерство и още 15 - от общинския бюджет.

 

Кметът на София Васил Терзиев внесе отчет в СОС с искане за вдишване на дълг от държавния бюджет и за пренасочване на средства от бюджета на Столичната община за сполучливото довеждане докрай на плановете за построяването на ВиК канализацията и ремонтните в центъра на столицата, които се правят с европейско финансиране. Нееднократно кметът Терзиев предизвести, че не са налични нужните средства за покриване на отговорностите по изпълнените действия, което слага в риск приключването на плановете и крие заплаха от загуба на европейско финансиране.

Като решение на зародилата обстановка Васил Терзиев предлага с отчет до Столичен общински съвет нужните средства да бъдат обезпечени посредством краткотраен безлихвен заем в размер на 23 000 000 лева от бюджета на Министерство на финансите, както и да се отпусне краткотраен безлихвен заем от общинския бюджет в размер до 15 000 000 лева
Столичната община ще погасява заемите поетапно до края на 2024 година след верифициране и превеждане на средства от оперативни стратегии „ Околна среда “ и „ Региони в напредък “.

За да се обезпечи нужното финансиране е значимо Столичният общински съвет да вземе решение в оптимално къси периоди и разплащането да се извърши до края на годината според условията на Оперативните стратегии. Излизането от тази спешна обстановка е допустимо единствено при работещ Столичен общински съвет, с определен ръководител и функциониращи комисии.

Средствата са нужни на Столичната община, с цел да може да разплати до края на 2023 година изпълнени действия и сполучливо да приключи два плана. Първият е за създаване на канализация в кварталите „ Кръстова вада - изток “, „ Драгалевци ", „ Суходол ", „ Овча купел “, „ Обеля ", кв. „ Бенковски ", „ Градоман “, „ Михайлово “, „ Вердикал “ и с. Иваняне ", гр. Нови Искър.
Вторият е за възобновяване на пространства, тротоари и улици в централна градска част, които включват трамвайно трасе по ул. “Граф Игнатиев “, ул. “Солунска “, ул. “Цар Шишман “, ул. “Московска “, ул. “Г.С.Раковски “, ул. „ Оборище “, сектор от бул. „ Цар Освободител “, ул. „ 19-ти февруари “, ул. „ 15-ти ноември “, площадите „ Гарибалди “, „ П. Р. Славейков “, „ Патриарх Евтимий “ и към храм-паметника св. Ал.Невски, както и градските градини „ Кристал “, „ Св.Кл.Охридски “, „ Св.Седмочисленици “ и други

При несъблюдение на сегашния план за канализация Столичната община ще загуби опция да се възползва от 200 млн. лева европейско финансиране за създаване на канализация в сегашния програмен интервал.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР