Софийският градски съд ще направи втори опит да започне първото,

...
Софийският градски съд ще направи втори опит да започне първото,
Коментари Харесай

Съдът прави втори опит да започне делото за източените данни от НАП

Софийският градски съд ще направи втори опит да стартира първото, разпоредително съвещание по делото за източените през лятото на 2019 година данни от Националната организация за приходите (НАП), откакто при започване на март отсрочи процеса поради неспазени от страна на прокуратурата периоди. Очаква се през днешния ден съдът да реши дали процесът въобще да стартира, да го върне на прокуратурата поради основни процесуални нарушавания или да го приключи.

Причината за отлагането преди месец бе, че единият от двамата подсъдими, Кристиан Бойков, не е получил копие от обвинителния акт преди повече от 7 дни, каквото е условието на закона. Той и юристът му се възползваха от правото си да изискат отсрочване с претекста, че юристът не се е срещнал с материалите.

Разследването на огромния пробив в базата данни на организацията и приключването на персоналните данни в интернет през лятото на 2019 година завърши още през март предходната година, когато са били предявени всички материали по делото на обвинените. То обаче е било импортирано в Софийския градски съд едвам в края на 2022 година, въпреки че срокът за внасяне от прокуратурата е един месец.

След първичната шумна акция на държавното обвиняване и повдигнатите обвинявания в този момент подсъдимите останаха двама - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров и служителят Кристиян Бойков, които се явиха в правосъдната зала, само че отхвърлиха коментар пред публицисти.

Първоначално упрекнатите бяха трима, само че делото против комерсиалния шеф на компанията за киберсигурност Георги Янков е било прекъснато, а от прокуратурата не разясниха повода за това. Вероятно тя е обвързвана с неналичието на задоволително доказателства против него.

" Иван Тодоров е упрекнат като помощник за това, че е подкрепил Кристиан Бойков да извърши тази непозволена интервенция в компютърните данни, като му е дал служебно помещение, компютър и интернет. Бойков е бил назначен на трудов контракт. Това обвиняване не ни затруднява ", изясни след фалстарта на делото юристът на Тодоров Ина Лулчева пред публицисти.

Разследването стартира за през лятото на 2019 година

Разследването по делото беше стартирано в закритата към този момент Специализирана прокуратура. След офанзивата против сървърите на организацията, осъществена в края на юни 2019,, а Комисията за отбрана на персоналните данни санкции приходната администрация с Национална агенция за приходите обаче отхвърли да заплати и апелира санкцията с претекста, че също е жертва на офанзивата.

Първоначално трима души бяха упрекнати за източването на персоналните данни от Национална агенция за приходите - притежателят на " ТАД груп " Иван Тодоров, комерсиалният шеф на компанията за киберсигурност Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. В момента упрекнатите са двама, като делото против Георги Янков е прекъснато.

 Собственикът на
© Велко Ангелов

Собственикът на " ТАД Груп " Иван Тодоров е упрекнат като помощник на Бойков - обезпечил му длъжностен компютър и интернет връзка.

В началото на следствието прокуратурата неведнъж популяризира изборно " доказателства " от следствието, измежду които документи и записи от охранителни камери от офисите на " Тад груп ", както и показания и диалози в приложението " Телеграм ", превърнато по-късно в процедура по разнообразни каузи от основния прокурор Иван Гешев.

Разследването по случая бе белязано от невижданото разпространение освен на извадки от доказателства, само че и на персонални данни посредством публикуването на определени елементи от доказателствения материал от страна на прокуратурата. През август 2019 година, по времето на Сотир Цацаров, държавното обвиняване компютърни файлове, фотоси и скрийншотове от охранителни камери. С доказателства обаче прокуратурата позволи противозаконен теч на персонални данни и станаха известни ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, на Сотир Цацаров и на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, както и данни на над 2 хиляди прокурори и следователи.

На конференция пред публицисти през лятото на 2019 година наблюдаващият прокурор Евгения Станкова разгласи, че " Тад груп ", като пуснат пръскачките пред Народното събрание.

" Осъществено е посягане върху сървъра на " Поливни системи ", които се намират пред Народното събрание, като в данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова предпочитание, вероятно при прекосяването на коли на... разнообразни, може би държавен глава или посетители на нашето Народно заседание, вероятно да бъде задействана поливната част пред Народното събрание, с което да се сътвори някакво усложнение при напредването, което пък от своя страна може, и за нас като прокурори е значимо да създадем своя извод, че, създавайки такава неустойчивост, води след себе си незабавно, знаете какво - това е неустойчивост изобщо на цялата ни политическа система и така нататък ", изясни при започване на следствието наблюдаващият прокурор по случая Евгения Станкова.

Всичко по тематиката за източените персонални данни от приходната организация, обвиняванията против чиновници в " ТАД груп " и следствието -.

Как юрист Ясен Крайчев осъди Национална агенция за приходите за изтекли данни четете и
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР