Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да създаде на

...
Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да създаде на
Коментари Харесай

Съдът задължи Столична община да съобщава във Фейсбук колко е мръсен въздухът

Софийският градски съд (СГС) задължи Столична община да сътвори на уеб страницата си и на страницата си във Facebook директен достъп до системата за даване на информация на обществеността за качеството на атмосферния въздух в София в действително време. Общината е длъжна да показва всеки месец доклад какво е било качеството на въздуха през миналия месец, какъв брой постоянно улиците са били измити и в период от 2 месеца от през днешния ден да показа проект за засаждането на дървета през 2020 година

Това са единствено част от новите привременни ограничения, които съдът наложи против общината до момента в който завърши делото за мръсния въздух, което бе заведено от жители и неправителствената организация " Група за чист въздух ".

Част от ограниченията бяха резпоредени още през лятото, само че Столична община не е изпълнила някои от тях като е показала разнообразни претекстове. Заради това съдът през днешния ден анулира някои ограничения и разшири други като уточни определението си.

Съдът задължи общината да мие машинно улиците в града, в това число и в кварталните улици 2 пъти месечно от май до сепември и един път месечно в останалото време от годината. Изключение ще се прави, когато времето не е уместно или в случай че има планувани мероприятия, които плануват затваряне на улиците или ограничение на придвижването. Средно би трябвало да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Графикът за миене би трябвало да се разгласява на уеб страницата на общината, а съдът изисква да се разгласява и информация за осъщественото всеки месец.

Освен това съдът задължи Столична община да афишира информация за броя осъществени инспекции за спазването на възбраните за влизането на товарни коли и строителни машини над 4 тона в зона " Първа " и транспортни средства до 3,5 тона в зона " Център ", които не дават отговор на европейските стандарти за изгорели газове.

Задължително би трябвало да се афишира всеки месец на уеб страницата на общината и информация за броя осъществени инспекции, мястото, квартала и съответната улица, на която са осъществени, установените нарушавания и наложените санкции по използването на наредбата за ръководство на отпадъците и поддържане и запазване чистотата на територията на София.

Адвокат Александър Коджабашев, който съставлява ищците по груповия иск, изясни пред публицисти, че съдът към този момент не задължава общината да показва информация на таблата на спирките на градския превоз, само че за сметка на това би трябвало да се регистрира от време на време резултата от измиването на улиците и наложи по-подробни ограничения по отношение на информирането на уеб страницата на общината и директна връзка към страницата във Facebook, на която би трябвало да бъдат оповестени данни от Европейския показател за замърсяването на въздуха.

По думите му, от лятото общината не е подхванала нищо по обявяване на данните от Изпълнителната организация по околна среда за замъсряването с фини прахови частици на таблата на столичния градски превоз с обяснението, че механически това не е допустимо.

" Според мен позицията на Столична община в това отношение е неудържима, защото споделят, че не са притежатели на данните за замърсяването. Това е реалност, тъй като са на Изпълнителната организация по околна среда. Но също е реалност, че не пречи те да ги получават онлайн в действително време и да уведомяват хората за равнищата на замърсяване ", разяснява юрист Коджабашев.

Той уточни, че един от претекстовете на общината да не ги афишира е, че данните не са верифицирани, само че съгласно него не е значимо замърсяването на въздуха да бъде оповестено до стотната, а в случай че то е в пъти над нормата. Адвокатът изясни, че за жителите е по-важно да знаят дали въздухът е с доста положително, положително или доста неприятно качество, а не дали е със стотна над нормата.

По отношение на миенето на улиците, разпоредено от съда да се прави постоянно още през лятото, Столична община показва, че тази активност се прави по възлагане от трети лица и нямало по какъв начин да се разгласява доклад за това.

Още през май съдът назначи експертизи, а от Българската академия на науките са изпратили писмо, в което уведомяват съда, че не разполагат с нужните специалисти. Две движимости лица към този момент са назначени, само че е необходим и трети специалист за комплексната експертиза. Софийският градски съд реши за разпореди проучването на експерт от Нов български университет, само че от образователното заведение сами ще дефинират кой експерт има най-близки знания и умения в областта на назначената през месец май експертиза, екологична експертиза, която да откри какъв въздух са дишали хората в София сред 2015 и 2017 година

Още тогава бе решено, че тримата специалисти еколози и метеоролози ще бъдат назначени от Министерството на околната среда и водите. Проблемът обаче бе, че няма задоволително квалифицирани специалисти към съда и въпросите бяха ориентирани към Българската академия на науките. Сега от Българска академия на науките са съобщили, че разполагат с двама специалисти, само че третият ще бъде определен от Нов български университет.

Вещите лица би трябвало да дадат отговор на въпросте дали общината е вземала задоволително съответни ограничения против замърсяването на въздуха.

Делото беше заведено преди 3 години, а идващото съвещание е планувано за 17 февруари 2020 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР