Софийският градски съд (СГС) призна акушерката Емилия Ковачева за виновна

...
Софийският градски съд (СГС) призна акушерката Емилия Ковачева за виновна
Коментари Харесай

Акушерката Емилия Ковачева е осъдена на 18 години затвор

Софийският градски съд (СГС) призна акушерката Емилия Ковачева за отговорна по обвиняване в опит за ликвидиране на новородено и постанови наказване от 18 години затвор. Тя ще би трябвало да заплати на родителите на детото и цивилен иск от 400 хил.лв. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване и митинг.

С акта си от през днешния ден съдът размени и мярката за неотклонение на акушерката от гаранция в домакински арест.

Ковачева е подсъдима по обвиняване в опит за ликвидиране на новородената Никол, която след нейно дежурство на 18 април 2015 година бе откарана от " Софиямед " в " Токуда " с заплаха за живота. Според прокуратурата действието е осъществено по изключително непосилен за бебето метод и с особена свирепост. Обвинителният акт против акушерката бе импортиран през декември 2015 година

В защитната си тирада през днешния ден юристът на подсъдимата - Владислав Янев, изиска Ковачева да бъде оправдана. Коментира, че няма житейска логичност в обвиняването, тъй като в случай че тя е желала да убие бебето е щяла да го направи, откакто е била 24 часа с него. Защитата още веднъж уточни, че прокуратурата не е изследвала друга версия с изключение на тази, че клиентът му е отговорна. Разследващите не са ревизирали дали контузиите на детето не са разследване на несъзнателно изпускане, каквато била тяхната теза. Оплака се и от метода на предпазване на доказателствата по делото, което давало опция за тяхната операция, даже на видеозаписите от камерите в болничното заведение. Янев уточни още веднъж, че прокурорът и следствието са предубедени, а публицистите образуват единствено отрицателно отношение към Ковачева. По думите му делото посочило ниското равнище на медиите в България.

Какво желаеха от съда прокурорът и юристът на родителите на Никол четете тук.

В последната си дума пред Ковачева съобщи: " Моля да бъда оправдана ",

Пред съда приказва и бащата на детето - Румен Димитров, който съобщи, че за 2-те години, откогато е почнало делото, му е направило усещане, че правата на обвинения са в пъти повече от тези на потърпевшия. Във връзка с думите на юрист Янев, че медиите манипулират обществото и го настройват против клиента му, Димитров съобщи, че една година той и брачната половинка му са запазили безмълвие, а Янев е дал над 10 изявленията. Освен това е правил медицински изводи. " Странно е да се оплакваш от медиите, а в това време да даваш и изявленията ", акцентира бащата.

По думите му юристът не спрял и да споделя в обществената мрежа " Facebook " неговите версии за случилото се. Димитров сподели още, че експертизите по делото не устройват Янев. " Аз нямам потребност от здравна експертиза, с цел да знам какво беше положението на Никол след жестокия побой. " Лекарите ни споделиха да държим телефоните си наоколо и да чакаме най-лошото ", сподели Димитров и добави: " това е тежко действие, непредизвикано по никакъв метод ". Поиска " съответно наказване ", което да е показателно и за обществото, че това не би трябвало да се толерира.

Отговори му юрист Янев, който съобщи, че като татко е съпричастен с болката им. Но проблемите били в опазването на здравето и че тези дълги и чести смени, които дават лекари и сестри не са добре за никого. В процеса той желал единствено откриване на истината и съобщи, че са нужни промени в болничното заведение. Истината е значима за съответния случай и за обществото, добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР