Софийският градски съд се съгласи да назначи тройна експертиза –

...
Софийският градски съд се съгласи да назначи тройна експертиза –
Коментари Харесай

СГС одобри екологична експертиза по делото за мръсния въздух

Софийският градски съд се съгласи да назначи тройна експертиза – здравна, икономическа и екологична по делото за мръсния въздух. По време на съвещанието си обаче отсрочи две от тях и назначи единствено екологичната, съобщи кореспондент на Actualno.com.
Делото беше заведено от жители и неправителствени организации през 2017 година
По екологичната експертиза ще се произнесат движимости лица, посочени от Министерството на екологията .
Адвокатът на ищците Димо Господинов изрази терзание, че резултатите от заключението няма да бъдат справедливи.
Причината е, че зависят от държавното управление и ръководещата партия . Те желаеха експертна оценка от еколози, препоръчани от Българска академия на науките или СУ. Съдът отхвърли това несъгласие.
Той посочи още, че делото не е за финансовата отплата, а с цел да бъде прекъснато замърсяването . Всеки един жител обаче може да заведе дело за нанесени вреди от замърсяването.
" Искаме 3 неща. Първото е съдът да откри, че в интервала от 2015 година доникъде на 2017 година е имало замърсяване на въздуха в София, което е по виновност на Столична община. Така всеки, който се е разболял от нещо в този интервал, в случай че потвърди, че болестта му е обвързвано със замърсяването, може да осъди общината.
Второто, което желаеме, е да се прекрати нарушаването на нормите за замърсяването на въздуха в София. Столична община би трябвало да предприеме съответни ограничения в сходство с директивата за чистия въздух и в най-кратки периоди да се доближат посочените правила. Ако общината реши, тя може да вземе нужните ограничения, до момента в който завърши делото.
Третата ни цел е Следствен отдел към окръжна прокуратура да вземе ограничения, с които да компенсира обществеността – да вземем за пример да финансира безвъзмездни прегледи при пулмолог или алерголог, или да сътвори система за ранно предизвестие при замърсен въздух, да им бъдат обезпечени маски в метрото, безвъзмезден градски превоз и така нататък ", изясни пред Actualno.com  юристът на ищците Димо Господинов.
Адвокатите на Столичната община отхвърлиха коментар по тематиката.
Резултатите от експертизата ще станат ясни на 8-ми юли от 9.30 часа , когато е идващото правосъдно съвещание.
Делото беше заведено за това, че в интервала 2015 – 2017 година Столичната община не е имала стратегия, с която да опази чистотата на въздуха, в резултат на което е отговорна за причиняване на здравословни проблеми на доста хора, които са били принудени да дишат въздух с превишени правила на фини прахови частици.
За същия интервал България беше наказана и от Европейската комисия поради неприятното качество на въздуха .
Сред главните обвинявания са, че с метода си на ръководство общината не е предотвратила високите равнища на замърсяване с фини прахови частици, не извършва задължението си за правилно информиране на жителите за равнищата на замърсяване и не подхваща съответни ограничения за справяне с казуса.
Предишното съвещание по делото беше отсрочено поради отсъствие на двама от ищците. Става въпрос за две физически лица, които са се включили към груповия иск. Адвокатите на " Група за чист въздух " показаха подозрение пред съда, че е допустимо тези хора да са се включили към желае, с цел да може по-късно да въздействат по процедурата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР