Софийският градски съд прекрати делото срещу Христо Бисеров за конфискация

...
Софийският градски съд прекрати делото срещу Христо Бисеров за конфискация
Коментари Харесай

Христо Бисеров се размина с конфискация за 2 млн. лв.

Софийският градски съд приключи делото против Христо Бисеров за конфискация на имущество за 2 милиона лв.. Решението на съда е от понеделник.
 Христо Бисеров се връща в Движение за права и свободи, откакто го оправдаха в съда  Христо Бисеров е почтен, реши дефинитивно съдът
Решението идва откакто Върховният касационен съд излезе със свое тълкувателно решение за това, че при прекъснато наказателно дело не може да се внася иск за конфискация на имуществото.

Преди две години против Бисеров, брачната половинка му и доведения му наследник стартира дело за конфискация на имущество за близо 2 милиона лв..

Бившият зам.-председател на Движение за права и свободи беше оневинен от всички правосъдни инстанции, а от Движение за права и свободи възвърнаха участието му в партията.

Делото за конфискация на имущество на Бисеров стартира преди година и половина. Срещу него бяха повдигнати обвинявания за това, че през 2012 година е показал в Сметната палата декларация с погрешно наличие, като не обявил сметките си в банка в Швейцария.

Той беше упрекнат и в осъществяване на финансови интервенции с имущество, за което е знаел или предполагал, че е добито посредством закононарушение. 

Тълкувателното решение на Върховен касационен съд блокира работата по гражданската конфискация, в случай че страната не реагира, каузи за 3 милиарда лева ще отидат във „ фризера “. Това сподели за Агенция „ Фокус “ ръководителят на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев по отношение на тълкувателното решение на Върховен касационен съд от предходната седмица, съгласно което при спряло наказателно произвеждане не може да се лишава имущество.

„ За мен тук е моментът страната да реагира, тъй като в случай че тя не отбрани гражданската конфискация, в действителност каузи за близо 3 милиарда лева, ще отидат във „ фризера “. Това са 3 милиарда с необоснован генезис и в случай че законодателят не предприеме незабавни законодателни промени, има голяма възможност тези пари да бъдат изгубени. Дай Боже, страната да застане зад нас, тъй като в поредност от мониторингови отчети точно активността по лишаване на нелегално добито имущество беше една от дейностите, които бяха мощно оценени като ефикасна мярка за битка с корупцията и проведената престъпност “, съобщи Георгиев. Той акцентира, че в случай че страната ни желае все по този начин да са позитивни оценките, в този момент е моментът цялата страна да застане зад КПКОНПИ и да ги поддържа със законодателни промени, които да възстановят гражданската конфискация у нас.

„ Имаме доста други задължения по отношение на спор на ползи, с предварителна защита на корупцията, следствие на корупционни закононарушения. Но гражданската конфискация, която има в доста малко страни и която беше извънредно позитивно оценена от цяла Европа, в този момент с това решение се блокира “, сподели още Пламен Георгиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР