Софийският градски съд прекрати делото по колективния иск на сдружението

...
Софийският градски съд прекрати делото по колективния иск на сдружението
Коментари Харесай

Търговците на „Графа“ загубиха делото срещу общината

Софийският градски съд приключи делото по груповия иск на сдружението на търговци и притежатели на магазини на ул. „ Граф Игнатиев “ против Столичната община за нанесени вреди и пропуснати изгоди от проточилия се ремонт на улицата. Решението не е дефинитивно и може да се апелира пред Апелативния съд-София град в едноседмичен период. Градският съд отхвърля да прегледа претенциите на търговците всъщност с претекст, че искът не отговоря на законовите условия за водене на групово дело.

„ Искането явно се свежда до това претендираните суми да бъдат разпределени сред повредените лица. Тези искания могат да са единствено предмет на неоправдателни искове за обезщетяване на вреди от обиден самостоятелен интерес за всяко от лицата, упражняващо комерсиална активност на ул. „ Граф Игнатиев “, написа в определението.

През април сдружението на притежателите и търговците по " Графа " внесе иск против Столичната община на стойност 364 183 лева като обезщетение за вреди и пропуснати изгоди поради фрапантно намалял оборот в следствие от преграждането на улицата и затрудненото придвижване по нея. От сдружението категорично показаха, че не съдят общината заради ремонта на централната улица, а поради проточилата се реорганизация и неналичието на информация докога ще продължи тя. Освен това те желаеха още 22 877 лева за повредено имущество по време на строително-монтажните работи. Ремонтът на " Граф Игнатиев " трябваше да завърши в края на март, само че се проточи до 28 май.

Съдът не позволи и желае на " Артекс " за нанесени нематериални вреди върху плана " Златен век " от инициативния комитет " Лозенец ". Тук искът е разгласен за процесуално неприемлив, тъй като компании не могат да претендират за неимуществени вреди - те " по формулировка, по естеството си (доколкото се показват във: физическа болежка или психическо страдание) са присъщи само на физическите лица ", показват магистратите. Това решение също може да се апелира в едноседмичен период.

Фирмите " Артекс - Златен век " и " Артекс - инженеринг " заведоха цивилен каузи против Мариан Башур и Никола Вапцаров от Инициативния комитет " Лозенец " поради отговорно нанесени вреди върху плана. Исковете бяха на обща стойност 200 000 лева, като вложителите аргументираха сумата с огромните загуби, които търпят около замразяването на градежа. По калкулации на " Артекс " за всяка седмица от прекъсването на строителните действия компанията губи по 120 000 лева От комитета се борят втора година против построяването на " Златен век " в " Лозенец " с аргумента, че строителното позволение на небостъргача е изтекло през ноември 2017 година От компанията обаче настояват, че след законови промени в Закон за устройство на територията от 2017 година към този момент имат право да строят до 2020 година Дали това е по този начин никоя институция сега не се наема да каже.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР