Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов,

...
Софийският градски съд отказа да пусне от ареста Димитър Любенов,
Коментари Харесай

Съдът отказа да пусне от ареста мъжа, предизвикал тежката катастрофа на Околовръстното

Софийският градски съд отхвърли да пусне от ареста Димитър Любенов, който с поршето си на 25 септември провокира тежката злополука на околовръстното в столицата, при която почина френски жител, а други двама пострадаха.

Съдия Тони Гетов съобщи, че не намира какъвто и да е аргумент за смяна на мярката, защото има задоволително данни, че Любенов е съпричастен към злополуката, за която е упрекнат и има действителна заплаха да извърши закононарушение.

Заради високата скорост и шофирането след приложимост на опиати Димитър Любенов е упрекнат, че работил при възможен предумисъл.

В определението си арбитър Гетов се базира на експертиза, от която излиза наяве, че обвиненият е използвал по едно и също време алкохол и кокаин и макар че е съзнавал в какво положение е, се е качил на колата и е карал със 195 км. в час. Освен това няма данни да се е опитал да предотврати случая, въобще не е натиснал спирачката и не е трансформирал траекторията на автомобила. В последните две години е бил неведнъж наказван за превишена скорост, което демонстрира, че това не е изолиран случай. По делото има данни, че Любенов е можел да види движещата се пред него кола от 400 метра, а спирачният му път би бил 300 метра, което значи, че е можел да направи опит да предотврати случая. Съдът не се съгласи и с доводите на отбраната, че и служителите на реда, които вероятно са го ескортирали, носят виновност за злополуката, защото той е нараснал неведнъж скоростта, откакто те са спрели да карат след него.

По време на правосъдното съвещания отбраната съобщи, че няма задоволително доказателства, че закононарушението е осъществено съзнателно. Липсват нужните детайли за сходно обвиняване, съобщи адв. Ива Борисова. Повдигането на сходни обвинявания е единствено за по-висок имидж на прокуратурата, сподели Ива Борисова, цитирайки претекстовете по делото за гибелта на Милен Цветков .

По думите на Борисова, в нощта на случая, Любенов е бил един час в контакт с дринк енд драйв компания и те са му обяснили, че целеустремено полицията ги стопира и бави. Любенов не е желал да кара и е знаел, че не е редно. Тръгнал е съпроводен от патрулка, тъй като просто е желал да се прибере, уточни Борисова. Според нея истината е обвързвана с корупцията по пътищата и с несъблюдение на отговорностите на органите на реда, съобщи бранителят му.

Борисова съобщи, че клиентът ѝ към този момент е дал показания по три производства против служителите на реда, които малко преди злополуката са го спрели и по думите му - против 200 лв., са го ескортирали до Околовръстното шосе. Въпреки това правното му състояние е изкуствено усложнено. Той не отхвърля осъщественото от него, счита отбраната и допусна, че следствието скоро няма да завърши поради това, че би трябвало да бъдат направени редица експертизи.

Пред съда през сълзи Любенов съобщи, че има тясна връзка със сина си и майка си и и няма по какъв начин да лъже детето си повече къде е. Мъжът сподели, че няма кой да се грижи за старата му болна майка, както и за детето му.

Искам да съм покрай майка ми, ще падне зима, самичка е. А и детето ми ще е до мен. Трябва душевен да ги приготвя какво ще се случи с мен, къде ще отида, сподели Любенов още веднъж през сълзи.

Прокуратурата на собствен ред уточни, че персоналните аргументи не са от естество, което може да е причина за смяна на мярката.

Мъжът е трябвало да съобрази, че майка му е болна и самичък се грижи за детето си, преди да се качи на колата след приложимост на алкохол и опиати, уточни арбитър Гетов. Според него срокът на задържане не е дълъг, а следствието върви ритмично.

След решението на съда, пред медиите, Любенов сподели, че съжалява, тъй като е добър човек. Друг път в никакъв случай не съм лежал в ареста и не съм карал пил, уточни той и добави, че заради стичане на събитията се е качил в автомобила си в нощта на случая.

Прокуратурата изясни, че към момента се чака сложна експертиза за случая . Предстои и да бъде разпитана потърпевшата при случая френска гражданка, брачната половинка на починалия.

Определението на съда не е дефинитивно и предстои на тъжба и митинг в пред Апелативен съд - София. В случай на такива съвещанието е планувано за 20 декември.

По-късно през днешния ден още веднъж в Софийския градски съд, ще се организира Разпоредително съвещание по друго каузи, свързани със гибел на пътя- против Георги Семерджиев, който при злополука на бул Черни връх умъртви две млади жени
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР