Софийският градски съд отхвърли колективния иск на търговци от ул.

...
Софийският градски съд отхвърли колективния иск на търговци от ул.
Коментари Харесай

Търговците от Графа могат да съдят общината един по един, но не и колективно

Софийският градски съд отхвърли груповия иск на търговци от ул. " Граф Игнатиев " против Столичната община. Те заведоха дело поради ремонта, потвърждавайки, че са понесли огромни загуби от затварянето на улицата. Търговците упорстваха общината да им заплати над 360 хиляди лева пропуснати изгоди и над 22 хиляди лева за претърпени вреди.

Търговците се сплотиха в особено съдружие. Според съда обаче молбата им не дава отговор на законовите условия за групов иск.

" Искането явно се свежда до това претендираните суми да бъдат разпределени сред повредените лица, съгласно пресмятане на загубите в комерсиалната им облага, съпоставено с предишни години по посочените критерии. Тези искания могат да са единствено предмет на неоправдателни искове за обезщетяване на вреди от обиден самостоятелен интерес за всяко от лицата, упражняващо комерсиална активност на ул. " Граф Игнатиев ", написа в правосъдното решение.

Съдът въобще не се произнася по въпроса били ли са ощетени от ремонта. Делото се приключва единствено поради процедурни нарушавания. Решението не е дефинитивно и може да се апелира.

В претекстовете си търговците бяха показали, че общината не е сложила пред претендентите за осъществяване на ремонта условие да се съобразят с обстоятелството, че в региона има към 300 търговски обекта. " Единствените критерии на общината са свързани с " локалното население ", както то е наречено в публичната поръчка. Именно по тази причина и е разрешено всички обекти да бъдат сложени в неспособност да работят през целия интервал на ремонта ", твърдяха те.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР