Софийският градски съд осъди 12 либийски офицери да платят половин

...
Софийският градски съд осъди 12 либийски офицери да платят половин
Коментари Харесай

Софийски съд осъди либийски офицери за измъчването на една от медицинските сестри

Софийският градски съд осъди 12 либийски офицери да платят половин милион лв. за неимуществени вреди, породени на здравната сестра Валя Червеняшка. Тя беше измежду арестуваните и наказани на гибел медицински служащи, които прекараха в либийски затвор осем години.

Решението на съда е от 6 януари тази година. Съдебният състав приема за несъмнено открито по делото, че Валя Червеняшка е била изтезавана за изтръгване на признания в интервала 09.02.1999 - 24.07.2007 година

Съдът отхвърли като безпочвен и необоснован предявения иск за имуществени вреди в размер на 55 334,56 лева
Решението предстои на обжалване ред Софийския апелативен съд в двуседмичен период от връчването му на страните.

На база изтръгнатите с мъчения показания, българските медици бяха наказани на гибел за причиняването или гибелта на 393 деца посредством съзнателно заразяване с ХИВ-вирус. Те бяха освободени през лятото на 2007 година, след намесата на тогавашната първа дама на Франция Сесилия Саркози и бяха помилвани от президента Георги Първанов.

Близо 10 години след завръщането на медиците в България мемоари на някогашен министър председател на Либия разкриха, че двама някогашни високопоставени представители на режима на Муамар Кадафи са заразили с вируса на СПИН децата в болничното заведение в Бенгази, а аферата евентуално е била възмездие към източния град Бенгази, който се бунтувал против режима на Кадафи, или да е имала за цел да показа преследваната за терористични прояви Либия като жертва.

Палестинският доктор Ашраф Ал-Хаджудж, който от 2007г. е български жител, пръв търси сметка за изтезанията, на които е подложен в Либия. Той завежда гражданско дело за непозволено увреждане пред цивилен холандски съд в Хага. На 21 март 2012г. съдът излиза с неоправдателно решение против девет високопоставени либийски служители на реда, които са наказани солидарно да заплатят на ищеца 750 000 евро обезщетение за нанесени материални вреди и 250 000 евро обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната рента по либийското право от 27.07.2011 година до окончателното погашение.

Това е втора неоправдателна присъда от български съд за мъчителите на сестрите, откакто преди година още веднъж Софийският градски съд постанови, че девет либийци, измежду които и един военачалник би трябвало да заплатят на Нася Ненова 500 000 лв. обезщетение за неимуществени и 26 617 лв. за имуществени вреди.

Опит да осъдят мъчителите се направиха още медицинските сестри Кристияна Вълчева и Валентина Сиропуло, само че делата по техните тъжби бяха прекъснати от Софийски градски съд. Все още няма решение по делото на Снежана Димитрова.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР