Софийският градски съд е задължил общината да информира гражданите за

...
Софийският градски съд е задължил общината да информира гражданите за
Коментари Харесай

София бяга от задължението си да информира гражданите за качеството на въздуха

Софийският градски съд е задължил общината да осведоми жителите за качеството на въздуха посредством осведомителните табла, ситуирани на спирките на градския превоз и в самите транспортни средства.

© Николай Дойчинов Защо данните за качеството на въздуха, оповестени в уеб страницата общината, не могат да бъдат сваляни в машинночетим формат и не се афишират на таблата, сложени на спирките на градския превоз, или в метрото? Този въпрос зададе през днешния ден общинският консултант от " Демократична България " Симеон Ставрев на кмета на София Йорданка Фандъкова.

От отговора ѝ пролича, че не е осведомена с казуса в системата и по тази причина ще приказва със зам.-кмета по дигитализацията Владимир Данаилов за обезпечаването на достъпа. " Тези данни в действителност се разгласяват на уеб страницата на общината и могат да бъдат обработени по машинен път, само че когато желая достъп да получа опция да ги чета, системата не ме позволява и ми желае позволение ", разяснява Ставрев, който посочи, че е програмист.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Празни осведомителни табла

С определение на Софийския градски съд от лятото на 2019 година общината е задължена и да осведоми жителите за качеството на въздуха посредством осведомителните табла, ситуирани на спирките на градския превоз, както и в самите транспортни средства и станциите на метрото. Кметството обаче подава молба за анулация на това искане, която през ноември е приета.

Причината София да бяга от тази отговорност обаче е в техническата ѝ неопитност. В писмения отговор до Ставрев, изпратен от посоки " Зелена система, екология и земеползване " и " Транспорт и транспортни връзки ", се споделя, че таблата на спирките са предопределени да пресъздават какъв брой минути остават до идването на избран превоз. Затова в случай че би трябвало да демонстрират данни за въздуха, " се постанова преправка на наличния програмен продукт за потребностите на автоматизирано възпроизвеждане на информация ", а въвеждането на всяка друга информация би затруднила основната функционалност на системата. Освен това могат да се пресъздават единствено до 105 признака. Така наподобява, че единствената спънка да се дават данни, е това, че няма кой да преработи наличния програмен продукт.

Този отговор за следващ път затвърждава присъщата сдържаност на общината, като стане дума за промени - няма потребност да се вършат такива, в случай, че и по този начин таблата си работят задоволително добре.

В наличните трамваи PESA, които са единствените с монитори, пък е софтуерно невероятно да се предават данни в действително време, се споделя още в отговора. Причината е, че на мониторите се възпроизвежда само авансово записана информация.

В метрото може, но със забавяне

Технологична опция да дават среднощните равнища на ФПЧ10 имат само телевизионните монитори в метростанциите. Въпреки това не се възползват от нея, тъй като пътят на данните през всички институции става прекомерно дълъг. Те идват първо при Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС), която ги предава на Столичната община, и след това постъпват при оператора на системата, където се възпроизвеждат за много дълго време.

Затова и в случай че се прави опит да бъдат интегрирани към мониторите в метрото, информацията би трябвало да бъде подавана и обработвана минимум два часа преди излъчването ѝ и също така да бъде подавана до 10:30 ч. на съответния ден.

" Без автоматизация на процеса може да се стигне до издание на неточни данни, които се отнасят за изтеклото денонощие и ще се пресъздават най-рано след 14 ч. на идващия ден ", написа още в отговора. Това са аргументите от общината да считат, че това решение не е уместно, защото така и така жителите могат да получат на уеб страницата airsofia бърза информация за качеството на въздуха.

Време за промени

Цялото това време, което се губи в софтуерния развой и преработката на формалните данни, по принцип въздейства върху времето за реакция на общината при вземането на решения какви да бъдат ограниченията за справяне с мръсния въздух. Действащият механизъм е прекомерно муден и от общината дават обещание скоро да дадат оферти по какъв начин това да се промени.

Един от методите това да стане е посредством новите 22 сензорни станции, които София си обезпечи с европейски средства. Чак след година, като мине тестовият им интервал, обаче ще се разбере дали те дават референтни данни. Ако това е по този начин, Столичната община ще може да взима навременни ограничения, както и да дава данните на жителите в действително време и в машинночетим формат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР