Софийският градски дължи обезщетение от 101 хил. лв. на бизнесмен

...
Софийският градски дължи обезщетение от 101 хил. лв. на бизнесмен
Коментари Харесай

Софийски градски съд дължи 101 хил. лв. обезщетение заради незаконно решение

Софийският градски дължи обезщетение от 101 хиляди лева на предприемач от Германия, който нелегално е бил изключен от управата на компания с решение на съда. Това излиза наяве от дефинитивно решение на Върховния касационен съд (ВКС), оповестява " Капитал " във вторник.

Историята е с над 15-годишна отминалост. Българинът Константин Мавродийски, който е немски жител и работи в автомобилната промишленост, с цел да стане представител на " Опел " в България учредява компания с Димитър Ангелинов, само че за съучастник показва сина си Кристиан. Дружеството придобива терен на бул. " България " за градеж на шоурум на компанията.

В края на 2003 година обаче Мавродийски научава, че месеци по-рано Софийският градски съд е отстранил сина му като съучастник, а теренът е препродаден няколко пъти.

От документите по делото излиза наяве, че компанията е открадната от някогашния му съучастник Димитър Ангелинов посредством скица с присъединяване на нотариус. Синът на Мавродийски е свикан за общо заседание, само че вместо до Германия, където живее, поканата е изпратена до незнаен апартамент на ул. " Раковски " в София. Въпреки това нотариусът поставя щемпел, че поканата е била връчена. На база на тези документи съдията от комерсиалното поделение на Софийски градски съд Димана Йосифова освобождава Мавродийски като съучастник с аргумента, че не извършва отговорностите си на съучастник и поврежда ползите на компанията. След това парцелът е продаден.

През 2010 година обаче Ангелинов е наказан условно за заграбване на компанията. Делото е едно от зорко следените от Европейска комисия. Три години по-късно за незначително е оповестено решението за изключване на Мавродийски като съучастник. През 2016 година е заведено делото с искане за обезщетение. Мавродийски упорства за 2 млн. лева, само че са му присъдени 101 хиляди лева Две инстанции отхвърлят претенциите, само че Върховен касационен съд счита, че има причинно-следствена връзка сред решението на арбитър Йосифова и отрицателните последствия за Мавродийски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР