Софийският апелативен съд смята, че Джок Полфрийман се е променил

...
Софийският апелативен съд смята, че Джок Полфрийман се е променил
Коментари Харесай

Нямало опасност от пускането на Полфридман, променил се е, казва САС

Софийският апелативен съд счита, че Джок Полфрийман се е трансформирал в позитивна посока по време на изтърпяване на наказването си в пандиза. Това излиза наяве от претекстовете на съда за предварителното освобождение на австралиеца, съобщи БГНЕС.

„ Съдът смята, че при тези данни за прояви на наказания по време на осъществяване на наказването, които сочат напълно за позитивна смяна у него, може да се одобри безапелационно, че осъществяването на задачите на наказването е окончателно и необратимо реализирано. Преди процесното наказание наказаният не е имал престъпни прояви ”, се споделя в претекстовете на съда.

„ И по време на осъществяване на наказването с държанието си в пандиза лишеният от независимост в нито един миг не е разкрил, че може да съставлява риск било за останалите лишени от независимост, било за чиновниците в администрацията или за който и да е различен, дотолкоз, доколкото никоя от неговите прояви не разкрива криминогенен детайл, обвързван с принуждение или с неуважение на непознатите права или с неуважение на разпоредбите в социума. Затова, а и като преценява отразеното в методическите инструкции за оценка на риска, в раздел РВ-8, както и отразеното в персоналната брошура на наказания, в която пък рискът за обществото е избран от междинен към невисок, съдът намира, че поначало изказванието, че рискът за обществото и в този момент продължава да бъде междинен може да се стимулира единствено с данните за закононарушението, за което е наказан П., само че не и с нещо друго ”, декларират от съда.

Но естеството на закононарушението е константна големина, а законът не изключва избран кръг закононарушения от тези, за които може да се допусне условно предварително освобождение. Няма прояви на наказания или данни за негови настройки, от които да е изводим междинен риск от вреди за обществото, безапелационен е съдът.

Остатъкът от наказването, който възлиза на 6 години 6 месеца и 25 дни, както показаха и представителят на прокуратурата, и представителят на началника на пандиза не е дребен, само че той единствен, както е посочено и в наредбата на алинея 3 на член 439а Наказателно-процесуален кодекс, не може да служи за отвод от постановяване на условно предварително освобождение, се споделя още в претекстовете.

„ В резюме на всички свои съображения изложени дотук, въззивният съд намира, че са налице учредения да анулира определението на предходния, тъй като за разлика от него приема, че съответните доказателства по делото откриват данни за поправянето на наказания, които дефинират по-нататъшния му престой в пандиза като непростим от позиция на законната нужда от реализиране на задачите на наказването, доколкото във връзка с него те към този момент следва да се одобряват за сполучливо осъществени.

Предвид събитието, че наказаният не е български жител, а и с оглед неналичието на съответни данни, които да обусловят нуждата от това, съдът намира, че използването на пробационна мярка в границите на изпитателния период не се постанова.

В резюме на изложеното, САС анулира протоколно определение от 17.07.2019 година на Софийски градски съд, Наказателно поделение, 22-ри състав и постановява условно предварително освобождение във връзка с Д. П. от изтърпяване на остатъка на наложеното му наказване от 20 години „ отнемане от независимост “ по НОХД № 866/2008 година на Софийски градски съд, възлизащ в размер на 6 години 6 месеца и 25 дни и дефинира изпитателен период в размер на 6 години 6 месеца и 25 дни.

Определението е дефинитивно. Препис от него да се изпрати на Затвора за осъществяването му, постановява още съдът.

БГНЕС напомня, че австралиецът Джок Полфрийман излежава 20-годишна присъда за убийството с нож на студента Андрей Монов. Престъплението бе осъществено на пл. “Света Неделя ” в столицата в нощта на 28 декември 2007 година

Джок Полфрийман е служил в специфичните елементи и е извънредно добре тренирана машина за убийства. По време на престоя си в български затвор той сътвори неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. За своята гражданска интензивност той беше номиниран за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет на Красимир Кънев. След мощен публичен напън Кънев беше заставен да отдръпна тази номинация.

В отбрана на Джок Полфрийман в България беше докарана даже австралийската актриса, изпълнила ролята на Меги от международния шлагер „ Птиците умират сами “.

През юли 2011 година Върховният касационен съд дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор. Преди 6 години пък австралийските управляващи желаеха килъра да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си. Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли, като се стимулира, че тогава наказаният е правил голям брой груби нарушавания на разпоредбите и неведнъж е бил наказван в пандиза, а също така беше изтърпял по-малко от 6 години от наложеното му наказване.

Преди година Полфрийман още веднъж изиска да излезе предварително от пандиза, само че отдръпна настояването си още преди съдът да го прегледа, откакто разбра, че затворническата администрация е срещу.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР