Софийският апелативен съд (САС) за втори път оправда районния съдия

...
Софийският апелативен съд (САС) за втори път оправда районния съдия
Коментари Харесай

Оправдаха съдия - станал жертва на провокация за подкуп


Софийският апелативен съд (САС) за повторно оправда районния арбитър от Русе Николай Стефанов, откакто одобри, че той е бил жертва на провокация към рушвет.

Магистратът беше арестуван при зрелищна акция с гонене в центъра на Русе при започване на 2015 година и упрекнат, че посредством изнудване е изискал 1000 лв. и е направил опит да получи рушвет от 500 лв. от юрист Свилен Стефанов. Парите били, с цел да утвърди съглашение за условна присъда с негов малолетен клиент.

На първа инстанция в Софийски градски съд (СГС) стана ясно, че до предаване на пари въобще не се е стигнало, защото сътрудник на ДАНС прибързал с ареста и Стефанов схванал, че ще бъде арестуван преди плануваното предаване на белязани 500 лева Затова и обвиняването против него е за опит да получи парите.

Софийски градски съд одобри, че съдията е изискал и направил опит да получи парите, само че не и посредством изнудване на главния очевидец и цивилен просител Свилен Стефанов. След това апелативните съдии обаче оправдаха магистрата, а при започване на годината Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на различен състав на САС, защото предходният е оправдал Стефанов, без да се произнесе по обвиняването в изнудване.

Новият състав също е оправдал Стефанов, само че в присъдата приказва и за провокация към рушвет, осъществена от чиновниците на ДАНС и юрист Стефанов, демонстрира информация на "Правен свят ". Тази част от претекстовете на съда е засекретена, само че в оповестените се споделя, че "съвместните дейности на частния обвинител Свилен Стефанов и чиновниците на ДАНС с решителност не дават отговор на пасивно по наличието си следствие " ".

"Предприетите от органите на ДАНС дейности по отношение на извършената интервенция за определяне на по този начин наречената корупционната активност на съдията не подхождат на стандартите, сложени в правосъдната процедура на Европейския съд по правата на индивида, с цел да бъде признато, че подсъдимият не е жертва на осъществена във връзка с него провокация ", стимулират се още магистратите.

Арестът е осъществен след авансово уговорена и съгласувана с ДАНС среща с юриста. Двамата били в автомобил и по проект той трябвало да съобщи парите и да слезе, което да е знак за сътрудниците, че към този момент могат да задържат магистрата. Служителят на ДАНС Димитър Влахов обаче се развикал "Стой! ДАНС! " още преди Стефанов да слезе от автомобила, а пари освен не били предадени, а съгласно САС не е открито даже, че юристът въобще ги е носил в себе си, тъй като съгласно протокола по делото, той ги предал едвам на идващия ден.

Според юриста, съдията споделил, че ще утвърди съглашението, само че с ангажимента "ама няма ли да почерпите за това ", след което пояснил, че желае най-малко 1000 лв..

Версията на Николай Стефанов е, че юристът го е предизвикал в Съдебната палата в Русе с репликата "А бе, Ники, тия прокурори доста те приказват тебе ". След това съдията фактически почнал да търси юриста, с цел да получи пояснение защо става дума, а в една от срещите той единствено му споделил, че имал поради многото върнати каузи и съглашения, само че без да показва имена.

От кориците на делото излиза наяве още, че при тяхна среща съдията питал юриста по кое време ще му върне заема от 500 лв., който му дал още напролет на 2014 година, а той заречен, "че ще оправи работата, защото имал клиенти и дори очаквал заплащания на възнаграждения ".

Пред роднините на младежа, чието съглашение в последна сметка било утвърдено от съдията, юристът споделил, че той е заменен и новият желае 1000 лв..
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР