Софийският апелативен съд (САС) реши окончателно да екстрадира в Турция

...
Софийският апелативен съд (САС) реши окончателно да екстрадира в Турция
Коментари Харесай

Окончателно: България даде на Ердоган кюрд, осъден за членство в ПКК

Софийският апелативен съд (САС) реши дефинитивно да екстрадира в Турция наказания турски жител от кюрдски генезис Илхан Карабаг. 

След голям брой отлагания, през днешния ден САС удостовери решението на Софийския градски съд (СГС) от 9 април т.г. за екстрадицията на Карабаг. Той е наказан на 3 години и три месеца затвор в Турция за участие в считаната от турските власти за " терористична организация " Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Карабаг желае да остане в България, с цел да избегне политическа принуда. Пред магистратите юристът му акцентира, че в турските затвори потвърдено съществуват практики на изтезания, убийства и малтретиране на арестуваните под стража, като това се показва и в отчет на Европейския парламент от 2017 година

Според съда обаче тези доводи са неоснователни.

" Ние не сме терористи, а кюрди. Не ме връщайте назад, в случай че имате съвест ", обърна се Карабаг към магистратите през днешния ден.

Защитникът му още уточни, че сега редом в Софийския административен съд тече произвеждане, в което той се бори да получи леговище в България, като настояването му за интернационална протекция ще бъде прегледано на следващия ден. 

Както нашият кореспондент Вилдан Байрямова описа, съгласно изпратените от турските управляващи на българския съд документи, Карабаг е направил закононарушение като се е включил към " терористичната организация " ПКК на територията на Ирак, където минава през военно и идеологическо образование. След като работи на територията на два региона в страната, той напуща през 2012 година, само че съгласно тях се връща през 2015 година, с цел да се бори против ПЙД.

Абревиатурата ПЙД в документите обаче обозначава Партията на демократичния съюз, която е клон на същата ПКК, в която той е взел участие, единствено че в Сирия. Това слага под подозрение изказванията, защото няма логичност ПЙД да води война против личната си партия-майка. По думите на Карабаг, той в действителност е воювал против Ислямска страна.

Според следствието той е влезнал у нас с подправена идентичност, като се пробва да напусне страната нелегално през февруари 2017 година и без да е изискал протекция от България. От 15 март 2017 година Карабаг е регистриран в Държавната организация за бежанците, като малко по-късно отново прави опит да избяга. За това той изтърпява наказване от общо 8 месеца зад решетките. 

Според постановеното от съда, той съставлява " рисков фактор " в България и Европейския съюз и е трябвало да изиска леговище още с влизането си в страната. Карабаг е наказан за участието си в ПКК, което е несъмнено от съда като " тежко престъпно закононарушение ", а не политическо такова. 

Делото бе отлагано неведнъж заради изчезнали или непреведени документи, само че на съвсем всички четения в залата присъстваше и турски посланик. Това, съгласно правозащитниците, е " недодялан напън над решенията на българския съд и има директно въздействие върху решението на Софийски градски съд от 9 април 2019 година за екстрадицията на Илхан Карабаг ". Неговото наличие в залата тормози и евентуални очевидци, които биха защитили Карабаг, само че също са напуснали южната ни съседка и отказват да рискуват среща с представител на турските управляващи.

Турският посланик бе в залата и през днешния ден. Решението на съда този път обаче е дефинитивно и не предстои на обжалване, макар че единият арбитър от състава го е подписал с изключително мнение (т.е. не е бил съгласен). Карабаг ще остане в българския арест до идната му екстрадиция от страната. Делото му за поисканата протекция следва на следващия ден, очаквайте детайлности по случая.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР