Софийският апелативен съд (САС) отмени постановлението на Военната прокуратура в

...
Софийският апелативен съд (САС) отмени постановлението на Военната прокуратура в
Коментари Харесай

Съдът: Делото за Възродителния процес е прекратено неправилно

Софийският апелативен съд (САС) анулира постановлението на Военната прокуратура в София, с което тя приключи следствието за Възродителния развой, заяви. С определението си от 22 декември 2022 година съдът на процедура връща делото на прокуратурата за продължение на процесуално-следствените дейности. на съда, с което и " Сега " се срещна, не предстои на обжалване. Долната инстанция, градският съд, беше удостоверил прекратяването.

В края на май 2022 година прокуратурата приключи следствието, откакто два месеца по-рано умря последният обвинени по него - бившият комунистически министър-председател Георги Атанасов. Преди него през годините починаха другите обвинени Тодор Живков - генерален секретар на Българска комунистическа партия, ген. Димитър Стоянов - министър на вътрешните работи, Петър Младенов - министър на външните работи и Пенчо Кубадински - член на Политбюро на Българска комунистическа партия.

Делото беше заведено от Прокуратурата на въоръжените сили през 1991 година за определяне на отговорните за насилствената промяна на имената на турското малцинство в Народна република България, осъществена от тоталитарния режим на Българска комунистическа партия отпред с Тодор Живков.

Абсолютната отминалост по делото отдавна изтече и през последните години съдът няколко пъти указва на държавното обвиняване да го реши.

Всъщност прокуратурата два пъти внася обвинителен акт – през 1994 година и 1998 година, само че и двата пъти делото е връщано за доразследване. Първоначално обвинени по него за подбудителство на етническа дискриминация и ненавист са Тодор Живков, Димитър Стоянов, Пенчо Кубадински и Георги Атанасов. След това обвиняванията са преквалифицирани за военни длъжностни закононарушения, като обвинени останаха Живков, Стоянов и Атанасов.

От май 1998 година делото към този момент е във Военно-окръжната прокуратура в София, която до 2003 година съумява да намери имената и адресите на 446 българи от турски генезис или техни наследници, които са били в " Белене ", както и да разпита 312 от тях. Останалите 134 потърпевши обаче, множеството от които са в Турция, по този начин и не са открити, макар опитите със правосъдни поръчки. През 2003 година тогавашният зам.-главен прокурор Христо Манчев съобщи, че следствието в действителност е приключено, само че неизпълнимите инструкции на съда за разпит на всички потърпевши са спънка за внасянето на обвинителен акт.

През септември 2018 година Софийският градски съд задължи прокуратурата в едномесечен период да реши ориста на следствието. В резултат на това делото беше спряно. А след гибелта и на последния обвинен е прекъснато.

В определението, с което се анулира прекратяването, апелативният съд написа, че прокуратурата е позволила " основни нарушавания на процесуалните правила, ограничаващи правата на потърпевшите ". Според апелативните съдии Камен Иванов, Владимир Астарджиев (докладчик) и Виолета Магдалинчева долната инстанция не е изпълнила задължението си да обясни дали всички потърпевши, които имат право на тъжба, са известени за прекратеното от прокуратурата дело.

" Смъртта на обвинения [Георги Атанасов] разрешава наказателното произвеждане да бъде прекъснато по отношение на умрялото лице, само че не дава опция за преустановяване на цялото наказателно произвеждане, без прокурорът да се е произнесъл по това дали има осъществено закононарушение, какво е това закононарушение и има ли други лица, които биха могли да носят отговорност за закононарушението, в случай че такова има ", написа в правосъдното определение. Според съда в прокурорското постановление липсва отговор на тези въпроси, " без значение от съществуването по делото на многочислени молби на потърпевши лица и техните бранители с изказвания за закононарушения с друга правна подготовка, от тази, която е била призната от прокуратурата, както и за лица, разнообразни от четиримата обвинени по делото, носещи отговорност за тези закононарушения ".

Магистратите допълват, че едвам след отговор на тези въпроси и то, откакто следствието по досъдебното произвеждане е завършило по съответния ред, прокурорът би могъл да приключи напълно наказателното произвеждане, в случай че одобри, че закононарушението е единствено това, за което са били упрекнати лицата Тодор Живков, Георги Атанасов и Димитър Стоянов. “
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР