Софийският апелативен съд (САС) отказа да признае спогодбата по сделката

...
Софийският апелативен съд (САС) отказа да признае спогодбата по сделката
Коментари Харесай

Съдът не призна сделката за 1 лв. за централата на КТБ

Софийският апелативен съд (САС) отхвърли да признае спогодбата по договорката за 1 лева за централата на КТБ на площад " Гарибалди " в София, подписана в края на предходната година сред синдиците на банкрутиралата банка и компанията " Ню кооп инвест ".

Това следва от решението на правосъдния състав, който в петък разгласи за неприемлива спогодбата сред двете страни и даде ход на делото. То е за признание на вземанията на " Ню кооп инвест " от " Евробилд 2003 " за общо 102 млн. лева, едно от които е обезпечено с първа по ред ипотека върху постройката на ул. " Граф Игнатиев " 10 (адресът на централата на банката).

Казусът притегли вниманието през октомври 2017 година, когато в началото разпределеният арбитър Милен Василев обществено се усъмни, шефката на САС Даниела Дончева демонстрира " нездравословен интерес " към делото, отнемайки го от него и разпределяйки го на правосъден състав, в който взе участие тя самата.

След разразилия се скандал делото беше разпределено обществено и сега се гледа от 9-ти състав с ръководител арбитър Мадлена Желева и членове Галина Иванова и Васил Христакиев.

Съдебен спор за 102 млн. лева

Делото е за признание на вземанията на " Ню кооп инвест " от " Евробилд 2003 " за общо 102 млн. лева Залогът е постройката на пл. " Гарибалди ".

" Евробилд " 2003 " е благосъстоятелност на главния очевидец на прокуратурата Бисер Лазов, който преди време беше дясна ръка на мажоритарния притежател на КТБ Цветан Василев. Дружеството е получило няколко заема минали посредством КТБ. Един от тях е бил гарантиран с ипотеката символичната постройка на пл. " Гарибалди " за близо 40 млн. лева

След банкрута на банката Бисер Лазов мести седалището на " Евробилд 2003 " от София в родния си град Кюстендил и стартира ликвидация и на имуществото на компанията. Две от покупко-продажбите на " Евробилд 2003 " са с " Ню кооп инвест ", което става заемодател на сдружението на Лазов по силата на два контракта. Единият е за близо 40 млн. лева (от 1 септември 2014 г.), който е гарантиран със постройката на ул. " Граф Игнатиев " 10. Другият е за над 62 млн. лева (от 17 ноември 2014 г.).

В края на ноември 2014 година " Евробилд 2003 " е оповестено в неплатежоспособност. " Ню кооп инвест " предявява своите вземания за над 102 млн. лева към синдика на " Евробилд 2003 ". Те не са признати и " Ню кооп инвест " предявява установителен иск пред Окръжния съд в Кюстендил. Той обаче се произнася, че няма безспорни доказателства, че сумата от над 102 млн. лева е преведена, макар че страните настояват противното.

Така решението на Окръжния съд е обжалвано пред Софийския апелативен съд. В сряда, 7 февруари, страните по делото изненадващо оповестиха, че са постигнали съглашение.

Според него " Ню кооп инвест " трансферира на КТБ вземанията си от " Евробилд 2003 " за над 102 млн. лева, в това число и постройката на ул. " Граф Игнатиев " 10. Тя е трансферирана на КТБ за 1 лева с влезнал в действие контракт от 29 декември 2017 година Тази договорка е утвърдена с две решения на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките - от 6 юни и от 14 декември 2017 година

Сделката с прехвърлянето на постройката на КТБ под ръководство на синдиците е направена за да не бъде разграбено имуществото на банкрутиралата банка, по този начин както бяха откраднати " Дунарит ", " Петрол " и други компании, разяснява Бисер Лазов пред Mediapool. Направено е възмездно за 1 лева, тъй като няма по какъв начин да бъде дарена постройката, добави той.

Предстои изговаряне на съда

Съдебният състав на САС обаче постанови постигнатата конвенция за неприемлива. Аргументът е, че синдикът би трябвало да пази ползите на всички кредитори. В случая беззащитен остава ползата на Националната организация по приходите.

По тази причина беше даден ход на делото всъщност и в този момент следва съдът да се произнесе с решение по проблема, което може да се апелира пред по-горната инстанция.

Делото започва сега, когато Народното събрание дефинитивно утвърди импортираните от депутата от Движение за права и свободи промени в Закона за банковата неплатежоспособност, рекламиран като закон " против вторичното плячкосване на КТБ ". Той обаче още не е влезнал в действие и е неупотребим за проблема със постройката.

Друг подробност от делото е, че двете сдружения " Евробилд 2003 " и " Ню кооп инвест " са свързани с главния очевидец на прокуратурата Бисер Лазов.

Едноличен притежател на капитала на " Евробилд 2003 " ЕООД (в несъстоятелност) е " Иновейшън Трейд " АД с акционери " Интер Финанс Инвест " ООД, което е благосъстоятелност на Бисер Лазов и Албена Андреева, с която живее дружно, съгласно изявления в медиите и " Стрега " ЕООД, благосъстоятелност на Албена Андреева.

" Ню кооп инвест " пък е мажоритарна благосъстоятелност на " Реал жанр " ЕООД, притежавано от Георги Славчев Георгиев. Миноритарен дял има Ненчо Ангелов Трифонов, който съгласно изявления в пресата живее на фамилни начала със сестрата на Бисер Лазов.

Любопитен миг е, че договорката за 1 лева с централата на КТБ на площад " Гарибалди " става откакто някогашният изпълнителен шеф на КТБ Георги Христов изиска от виновните институции инспекция няколко случая, за които съгласно него има осъществени нарушавания с масата на несъстоятелността на банката след затварянето й. Един от сигналите му е за договорката с подчинения срочен дълг с " Евробилд 2003 " и за предписание с активи на компанията, главно недвижими парцели.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР