Софийският апелативен съд пусна предсрочно австралиецът Джок Полфрийман от затвора.Мъжът

...
Софийският апелативен съд пусна предсрочно австралиецът Джок Полфрийман от затвора.Мъжът
Коментари Харесай

Съдът пусна убиеца Джок Полфрийман предсрочно

Софийският апелативен съд пусна предварително австралиецът Джок Полфрийман от пандиза.

Мъжът излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов с нож на пл. "Света Неделя " на 28 декември 2007 година

През юли т. година Полфрийман застана пред Софийския градски съд с искане за предварително освобождение, само че магистратите отхвърлиха.

След като двама основни прокурори Борис Велчев и Сотир Цацаров, макар натиска на правозащитни организации, отхвърлиха да пуснат килъра Полфрийман, това изненадващо направи тричленен състав на Апелативен съд - София с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева.

По този мотив основният прокурор Сотир Цацаров разяснява пред NOVA предварителното стартиране от пандиза на Джок Полфрийман.

„ От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се разясняват. В съответния случай обаче ще кажа, че всеки би трябвало да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо пренебрежение към съответния правосъден състав”, съобщи обвинител номер 1.

До предварителното стартиране на независимост на килъра на сина на някогашния народен представител Христо Монов се стигна, откакто Калпакчиев и двете съдийки разгледаха жалбата против решение на Софийския градски съд (СГС), който не почете молбата за предварително условно освобождение на австралийския жител. Апелативните магистрати намират жалбата за основателна, като съгласно тях са налице законовите учредения за предварително условно освобождение.

Мотивите на правосъдния състав ще бъдат оповестени на уеб страницата на съда. Наказанието е кратко с цели 6 години и 10 месеца.

Джок Полфрийман е служил в специфичните елементи и извънредно добре квалифициран. По време на престоя си в български затвор той даже сътвори неправителствена организация за реформиране на българската затворническа система. Осъденият палач беше номиниран за Човек на годината от Българския хелзинкски комитет (БХК), само че след мощен публичен напън и отвращение номинацията беше оттеглена.

Източник: Нова ТВ
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР